1256 resultaten
ID: 38074 | Bouwkundig element
Parijsestraat 31 (Deinze)
Het Goed te Parijs is een omgrachte hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een open erf. De hoeve is goed bewaard met een representatief gebouwenbestand, behouden dreven en hekken, mestvaalt en restanten van de boomgaard en waterpoelen en is nog gelegen binnen zijn historische landelijk context. Het gebouwenbestand klimt in kern nog op tot 17de eeuw met voornamelijk 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen.
ID: 38084 | Bouwkundig element
Pontstraat 160 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve, samen met de hoeve nummer 162 binnen één rechthoekige omwalling, mogelijk oorspronkelijk respectievelijk opper- en neerhof van een vroegere site met walgracht. Open hoeve op verhard erf; toegangsdreef en ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers ten westen. Woonhuis op terp, acht traveeën onder steil zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw. imposante bakstenen schuur, op de linker zijgevel gedateerd 1882.
ID: 38142 | Bouwkundig element
Varingstraat 6 (Deinze)
Grote achterin gelegen hoeve, vroeger met landbouwstokerij, met woonhuis mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw en dienstgebouwen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf toegankelijk via een 18de-eeuws poortgebouw en lange populierendreef; errond omhaagde weiden. Links, bij het begin van de dreef, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond uit 1874.
ID: 302734 | Landschappelijk element
Warandestraat (Deinze)
Kasteeldreef van 215 meter lang, bestaande uit vier bomenrijen en is te situeren tussen het monumentale toegangshek en het Kasteel van Hansbeke. De dreef is aangeplant met Amerikaanse eik en dit ter vervanging van een oude aftakelende beukendreef. Eén zwaar ontwikkelde beuk is overgebleven uit de oude dreef en staat rechts bij de inkom.
ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.
ID: 135402 | Landschappelijk geheel
Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.
ID: 84523 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 6-9 (Dentergem)
Kasteeldomein toegankelijk iva smalle rechte dreef met recente leilinden, aan straatzijde bakstenen hekpijlers. Voor het neoclassicistische kasteel van circa 1840 een open plaats met een schandpaal, ten noorden van de binnenplaats het voormalige koetshuis. Omwald kasteel met walgracht met boogbrug.
ID: 302877 | Landschappelijk geheel
Desselsedreef, GRENSSTRAAT, Goorstraat, Zanddijk (Dessel)
Het Goor, een voormalig heide- en moerasgebied, wordt gekenmerkt door de afwisseling van grote vijvers, graslanden en akkers, Canada- en dennenbossen, elzenbroekbos, dreven, beken en paadjes met rietgordels. De vijvers werden tijdens het interbellum aangelegd.
ID: 135241 | Landschappelijk geheel
Heusden (Destelbergen), Gentbrugge (Gent), Melle (Melle)
Het gebied wordt doorsneden door de Schelde met rondom nog resten van de vroegere meersen. De zandberg te Heusden is als stuifduin het enige relict van het duinenlandschap langs de rivierbedding van de Schelde. Aan weerszijden van de Schelde liggen verschillende 19de-eeuwse kasteeldomeinen. De meeste kastelen zijn ontstaan uit oudere “huizen van plaisance” nabij de Schelde die op hun beurt teruggaan op omwalde sites uit de late middeleeuwen zoals de Kastelen Ocket en Kervijn. Het kasteel Coninxdonck werd in de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een middeleeuws slot in een omwald vierkant domein. Het Kasteel Klaverke met wegkapel werd achterin het park van Kasteel Kervijn gebouwd in de 19de eeuw. De aangelegde parken van de verschillende aanpalende kasteeldomeinen zorgen voor een landschappelijk geheel afgewisseld met enkele tussenliggende boerenerven en landhuizen met hovingen.
ID: 35742 | Bouwkundig element
Aelmeersstraat 1-3 (Destelbergen)
Kasteelhoeve van het verderop gelegen Kasteel Ocket, volgens archiefgegevens gebouwd circa 1875 door advocaat E. Delecourt. Neogotisch hoevecomplex met gesloten rechthoekige binnenkoer en een rechte toegangsdreef.