Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4488 resultaten


ID: 131640 | Landschappelijk element

Op stam gezette vlier als hoekboom

Bankstraat (Beveren)
Een vlier met een stamomtrek van 87 cm (2010) waakt als hoekboom over de kadastrale grens.


ID: 303074 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met opgaande bruine beuken bij Hof te Saksen

Bosstraat (Beveren)
De toegangsdreef vanaf de Bosstraat naar het Hof ter Saksen is aangeplant met bruine beuken. De beeldbepalende beukendreef heeft ruime plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen en is bovendien vrij van autoverkeer.


ID: 305512 | Landschappelijk element

Miraculeuze Linde van Gaverland

Gaverlandstraat (Beveren)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland werd gebouwd bij de Miraculeuze Linde. Zo’n 500 jaar geleden (1511 -1512) werd er tot driemaal toe het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden en teruggeplaatst bij de lindeboom. De kapel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord, de lindeboom bij het koor van de kapel is nog steeds dezelfde boom die op postkaarten te zien is (postkaarten dateren van vooraan de 20ste eeuw). Zoals te zien is werd de boom afgeschermd met een houten schutting. De boom had het vermoedelijk hard te verduren om dat men in die periode geloofde in de miraculeuze kracht van bomen en andere natuurelementen. Mogelijks werden bladeren, takjes en schors verzameld om als amulet te gebruiken of werd de boom vernageld of met lapjes behangen.


ID: 17258 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heirbaan 61 (Beveren)
In het veld geïsoleerde open hoeve met woonhuis en grote dwarsschuur te bereiken langs een veldweg. Aarden binnenerf met centrale mestvaalt en hoogstammige boom.


ID: 17336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Heilige Harten Jezus en Maria, omgeven door linden

Hoog-Kallostraat 1 (Beveren)
Bakstenen constructie met eertijds 1818 gedateerde puntgevel, doch vandaag volledig bepleisterd en geschilderd, afgelijnd door hoekpilasters. Kapel is omgeven door lindes.


ID: 17325 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Hof ten Damme met tuin

Hoog-Kallostraat 4 (Beveren)
Gerestaureerde herenwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw, op de plaats van het fort van Kallo uit de 14de eeuw. Ontpleisterde voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag + deurtravee, afgedekt door een zadeldak met dakkapel boven de tweede travee. Tuin in landschappelijke stijl, naar ontwerp van J.J. Buytaert uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met vijver.


ID: 130848 | Landschappelijk element

Japanse notenboom bij Hof ten Damme

Hoog-Kallostraat 4 (Beveren)
In het private park horende bij het historische Hof ten Damme staat een zeldzame Japanse notenboom. Het is een opgaande parkboom met een zware stamomtrek van 405 cm. De tuinaanleg dateert van het eerste kwart van de 19de eeuw en deze bijzondere boom is nog een relict uit deze plantcampagne.


ID: 131376 | Landschappelijk element

Eikbladige haagbeuk bij Hof ten Damme

Hoog-Kallostraat 4 (Beveren)
In het openbaar park gerelateerd aan het historische Hof ten Damme staat een zeldzame Carpinus betulus ‘Quercifolia’. Dit is een haagbeuk met een blad dat lijkt op dat van een eik. Het is een opgaande parkboom met een zware stamomtrek van 328 cm. De tuinaanleg dateert van het eerste kwart van de 19de eeuw en deze bijzondere haagbeuk is nog een relict uit deze plantcampagne.


ID: 131377 | Landschappelijk element

Opgaande iep bij Hof ten Damme

Hoog-Kallostraat 4 (Beveren)
In het openbaar park gerelateerd aan het historische Hof ten Damme staat een zeldzame Ulmus glabra. Dit is een ruwe iep als opgaande parkboom met een zware stamomtrek van 378 cm. De tuinaanleg dateert van het eerste kwart van de 19de eeuw en deze bijzondere boom is nog een relict uit deze plantcampagne.


ID: 132043 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als bakenboom Fort Liefkenshoek

Ketenislaan (Beveren)
Op de site van het Fort Liefkenshoek staat een enorme beeldbepalende Canadapopulier. Op het moment van de inventarisatie in 2011 had hij een stamomtrek van circa 6 meter, een hoge takvrije stam van 11 meter en een door snoei ingekorte hoogte van 28 meter. Deze enorme boom staat gekend als bakenboom en was een vast merkteken die het vaarwater markeerde.