Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

419 resultaten


ID: 132456 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij kerkhof Oostvleteren

Kasteelstraat, Martin Vandewynckelstraat, Oostvleterendorp (Vleteren)
Een enkele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Amatus. Alle lindebomen zijn geleid en gekandelaard. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 29 bomen aanwezig. Het betreft hier een goed bewaard en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 131848 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde als hoekboom

Berg (Voeren)
De gekandelaarde winterlinde is aangeplant op de kruising van de weg Berg met een halfverharde holle weg die noordwaarts, tussen de hoogstamboomgaarden, richting de weg Heijdt loopt.


ID: 132231 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde met boomkruis

Dorpsstraat, Driesch (Voeren)
De gekandelaarde zomerlinde werd aangeplant als een hoekboom op de hoek van twee straten in het dorpscentrum van Moelingen. De kunstmatig gevormde boom heeft vooraan een wegkruis.


ID: 301579 | Landschappelijk element

Gekandelaarde veldesdoorn

Nuroperveld 1 (Voeren)
De gekandelaarde veldesdoorn staat in de tuin van een traditionele woning uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 215790 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument  en vredesboom

Pley (Voeren)
Op een hardstenen sokkel staat het beeld van een Belgische soldaat, hij draagt gevechtskledij, een helm en heeft een geweer in de rechterhand. Het beeld staat bij de gekandelaarde linde als vredesboom.


ID: 131725 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij hoeve

Roodbos 11 (Voeren)
Gekandelaarde Hollandse linde op erf van een langgestrekte hoeve. Het aanplanten van bomen op erven gebeurde vaak om bovennatuurlijke kwade krachten van het erf te weren. Ook deze linde is een welkomstboom (afweerboom) die de hoeve en zijn bewoners moest beschermen tegen het al het kwade. De 18 meter hoge linde heeft een mooie representatieve groeivorm en vormt een beeldbepalend element in de omgeving.


ID: 131738 | Landschappelijk element

Geknotte zomerlinde als welkomstboom

Smidt 1-3 (Voeren)
De zomerlinde is aangeplant bij de erftoegang van een hoeve met losse bestanddelen. Het betreft een gekandelaarde linde die een welkomstboom is. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (theebereiding) en houtproductie (onder andere brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Kabinetskaart van de Ferraris aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 132235 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomerlinde

Viséweg (Voeren)
De gekandelaarde zomerlinde staat centraal op een klein pleintje met steenslagverharding, in de bocht van de Viséweg.


ID: 131638 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij dorpswoning

Langelede 94 (Wachtebeke)
Twee gekandelaarde linden aangeplant aan de straatzijde van een dorpswoning (mogelijk een vroegere herberg). Onder de bomen kon men vertoeven in de schaduw en genieten van een frisse pint.


ID: 207363 | Bouwkundig element

Christusbeeld

Kalkhoevestraat (Waregem)
In de volksmond zogenaamd "De gekruiste ons Heere", gelegen op de hoek van de huidige Kalkhoevestraat en een voormalig zijtracé.