Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

556 resultaten


ID: 304584 | Landschappelijk element

Parallelweg Kasteel Smissebroek

Hettingen (Oosterzele)
In het dorp van Oosterzele loopt net voor het gemeentehuis tussen twee huizen een smal verhard baantje naar het zuiden. Voorbij de bebouwing gaat de weg over in een half verharde zandweg met kiezels die de rand van het plateau volgt tussen akkers en weilanden. Van op de weg zijn er open zichten op het dorp en de parochiekerk. De weg leidt naar het parkbos bij het Kasteel van Smissenbroek en loopt hier op een wal of dijk parallel met de kasteelgracht. Voorbij het kasteeldomein sluit de weg aan op een landweg die via een scherpe bocht uitkomt aan de Geraardsbergsesteenweg. De weg maakt deel uit van de historische park- en drevenaanleg bij het kasteel.


ID: 304555 | Landschappelijk element

Kasseiweg Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Een bochtige kasseiweg leidt van de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde naar beneden tot aan de landbouwstokerij Van Damme. De kasseiweg passeert langs het hoofdgebouw van het hoevecomplex en komt uit bij de weg naar Scheurbroek. Deze weg maakt deel uit van het oorspronkelijke historische stratennet van Issegem en vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij dit gehucht waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen.


ID: 304558 | Landschappelijk element

Issegem

Issegem (Oosterzele)
Het gehucht Issegem wordt gevormd door een drietal kruispunten van wegen. Van bij de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde leidt een bochtige weg richting het plateau. De weg is deels gekasseid en gaat dan over in asfalt tot aan het kruispunt met de Krekelberg. Deze weg vormde een belangrijke schakel in het wegenknooppunt bij Issegem waar wegen samenkwamen uit de vier windrichtingen en maakte deel uit van het (postkoets)traject Gent-Geraardsbergen.


ID: 304559 | Landschappelijk element

Kapelweg

Kapelweg (Oosterzele)
Van in het gehucht Berg leidt de Kapelweg naar de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde die een kruispunt in Issegem markeren. De weg in betonplaten volgt het plateau van de dorpskouter en is deels ingesneden bij een houtkant met opgaande eik en beuk. Op het hoogste punt biedt de weg open zichten op de omringende akkers, gehuchten en de Guillotinemolen. Deze weg vormde de historische verbinding dwars over de dorpskouter tussen de gehuchten 'Hissegem' en 'Denbergh en maakte deel uit van het (postkoets)traject Gent-Geraardsbergen.


ID: 304552 | Landschappelijk element

Voetweg als doorsteekje

Kattenberg (Oosterzele)
In het centrum van Balegem vertrekt van op de hoofdweg een kleine verharde voetweg tussen de huizen door. Het vervolg van de voetweg is onverhard en volgt de perceelsgrens tussen tuinen van het huizenblok in de Kattenberg. De wegel biedt mooie zichten op de kerktoren van Balegem en komt na een scherpe hoek naar het noorden tenslotte uit in de straat Kattenberg. Deze voetweg is al zichtbaar op historische kaarten en vormt een binnendoorwegje tussen de huizen binnen het bewoningsblok Kattenberg om zo de hoofdweg af te snijden.


ID: 304581 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
In het centrum van Oosterzele leidt van op de Keiberg een toegangsdreef naar het Kasteel Smissenbroek. Voorbij de toegangspoort is de dreef beplant met een dubbele rij opgaande beuken die het geheel een monumentaal karakter verlenen. De dreef zelf is aangelegd met kasseien en leidt tot aan het voorhof en de kasteelgracht. Op historische kaarten is te zien dat de kasteeldreef oorspronkelijk verder doorliep naar het noordwesten over de weg en de toenmalige 'Brouck Kauter' en zo het kasteel voorzag van een mooie zichtas.


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 36790 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vijverhoek 4 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef afgeboord door populieren. Rechthoekig, gekasseid binnenerf met mestvaalt tegenover de stallen. Alleenstaande boerenwoning van circa 1875 met één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel. Dwarsschuur en stallen in een L-vormige bakstenen bedrijfsvleugel met zadeldak. Bakstenen bakoven met aangebouwd wagenkot onder zadeldak naast de erftoegang.


ID: 36730 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Waterhof en omgeving

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.


ID: 304600 | Landschappelijk element

Ravenbosdreef

Oostkamp (Oostkamp)
Tegenover een historische hoeve leidt een onverharde dreef noordwaarts. Deze Ravenbosdreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren en leidt recht naar enkele grote percelen akkerland. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende boerderijen en de Grote Linde. De dreef maakt hier een hoek van 90 graden naar het oosten om vervolgens opnieuw af te buigen naar het noorden. De Ravenbosdreef vormt de administratieve grens tussen de gemeenten Oostkamp en Beernem. De dreef volgt de historische perceelsgrens tussen de cultuurgronden aansluitend bij het Blauw Kasteel en de onontgonnen heide van het 'Beverouts Veldt'. De aanleg van de dreef dateert van na de in cultuur name van de uitgestrekte heide toen hier een uitgebreid netwerk van dreven werd voorzien, wat ook het rechte karakter van de weg verklaart.