Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 84381 | Bouwkundig element

Vrije basisschool en rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht

Statiestraat 53 (Dentergem)
Complex van een vrije basisschool en een rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht. Het geheel bestaat uit een lange straatvleugel uit 1963 met achteraan drie dwarsvleugels. De oorsprong gaat terug tot 1798 wanneer een drietal zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de 7 weeën uit Ruiselede een school oprichten in Dentergem. In 1861 stichten de zusters een klooster dat onder meer uitgebreid wordt met een 'hospitael' en een kapel. Ten oosten van de parking staat nog een bakstenen wagenhuis en schuur.


ID: 75521 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster

Hannekestraat 22 (Dessel)
Circa 1902 bouw van een U-vormig complex naar ontwerp van G. Renders, bestaande uit een achterin gelegen kloosterhuis met aansluitende kapel en vóór het klooster, twee klassenvleugels.


ID: 135237 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Destelbergen en Sint-Amandsberg

Beukendreef, Eenbeekstraat, Frans Heynderycxrede, Kerkkouterrede, Kerkstraat, Kromrede, Kwadenplasstraat, Volderrede, Zevensterrede (Destelbergen), Alfons Braeckmanlaan, Ledestraat (Gent)
In Destelbergen ligt een ensemble van de kastelen Te Lande, Krabbenburg, Ter Meren, Succa en Notax met hun bijhorende parken. De kastelen zijn niet alleen historisch en landschappelijk met elkaar verbonden, ook de visuele band is heel sterk. Samen met hun aanhorigheden, hoeves, waterpartijen, parken, dreven en hovingen zijn deze kastelen een typisch voorbeeld van het voorkomen van een hele reeks kleine kasteeltjes rond Gent, behorend aan de 19de-eeuwse katoenbaronnen.


ID: 35695 | Bouwkundig element

Godshuis voor ouderlingen

Kerkham 3 (Destelbergen)
Godshuis voor ouderlingen, gesticht op 6 november 1843 door L.A. Huyttens en F.C. van Tieghem. Lang rechthoekig alleenstaand bakstenen gebouw met lichte neoclassicistische inslag, achter een ommuurde voortuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van dertien traveeën op souterrain, onder zadeldak. Haakse achteraanbouw met kapel op de bovenverdieping voorzien van rondboogvensters. Neogotische Piëtakapel uit 1871 opgericht links in de voortuin tegen de omheiningsmuur.


ID: 200389 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Sint-Rochusstraat (Diepenbeek)
De Sint-Rochuskapel dateert in zijn huidige vorm uit 1850, maar het schijnt een veel oudere stichting te betreffen. In 1626 zou er al sprake zijn geweest van een kleine hut, met een niet-geconsacreerd altaar.


ID: 200657 | Bouwkundig element

Ursulinenklooster

Wijkstraat 16 (Diepenbeek)
Het hoofdgebouw van 1888, met knipvoeg gevoegde neogotische baksteenbouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak met dakruiter met ingesnoerde naaldspits en bekronend ijzeren kruis met windhaan.


ID: 41616 | Bouwkundig element

Allerheiligenkapel

Allerheiligenberg 40 (Diest)
Neoclassicistisch gebouw van 1854 ter plaatse van een vroegere barokkapel.


ID: 41637 | Bouwkundig element

Klooster der grauwzusters

Grauwzustersstraat 20 (Diest)
17de-eeuwse klooster, met onder meer kloostervleugels in een traditionele bak- en zandsteenstijl, een kapel, omheiningsmuur en barokportaal. De gebouwen vertonen sporen van een grondige aanpassing tijdens de 19de eeuw.


ID: 41619 | Bouwkundig element

Infirmerie

Infirmeriestraat 4 (Diest)
Ruim complex behorend tot de traditionele bak- en zandsteenstijl van de 16de en 17de eeuw, met verwerking van ijzerzandsteen.


ID: 41641 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Koning Albertstraat 12-18, 16A-B (Diest)
Het Sint-Elisabethgasthuis, vroeger Groot Gasthuis genaamd, bestaat sinds 1250 op haar huidige locatie. De klooster- en hoevegebouwen dateren uit de 17de eeuw, de apotheek werd in 1710 geopend en de kapel werd in 1780 heringericht. Het ziekenhuiscomplex herbouwd door het stadsbestuur tijdens het tweede en derde kwart van de 19de eeuw.