Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1912 resultaten


ID: 135370 | Landschappelijk geheel

Domein Oude Gracht

Brasschaat (Brasschaat), Kapellen (Kapellen)
Domein Oude Gracht gaat qua benaming terug tot 1620 en verwijst naar een "gegraven waterleiding". Van oorsprong enkele verschillende eigendommen. Het centrale gedeelte van het domein werd ingericht als park in landschappelijke stijl. Het kasteeltje dat er rond 1880 werd opgetrokken ter vervanging van een eerdere hof van plaisantie is na de tweede wereldoorlog afgebroken omdat het door oorlogsschade in vervallen toestand verkeerde. De relatie tussen het domein en het dorp Hoogboom is een typisch voorbeeld van de gezamenlijke evolutie van het dorp en kasteeldomein. Het domein is momenteel van verschillende eigenaars, toch is de oorspronkelijke structuur zeer goed bewaard gebleven.


ID: 12823 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park van Brasschaat met kasteel en hoeve

Azalealaan 1-5, Gemeentepark, Graaf Reusensdreef 1-2, 4, Hemelhoevedreef 1 (Brasschaat)
In het centrum, aan de zuidzijde van de kerk ligt het Park van Brasschaat met vijvers, fonteinen, aanplantingen, rozentuin, hertenpark, sportterreinen en bossen die zich uitstrekken tot aan het Peerdsbos.


ID: 300434 | Landschappelijk element

Kastanjedreef als toegang tot voormalig kasteel Eikelenberg

Hoogboomsteenweg (Brasschaat)
Ten zuiden van het domein Oude Gracht, bevindt zich het domein Eikelenberg. De hoofdingang aan de Hoogboomsesteenweg bestaat uit een poort en een toegangsdreef van gekandelaarde paardenkastanjes.


ID: 12796 | Bouwkundig element

Hoevecomplex in cottagestijl

Hoogboomsteenweg 170, 174 (Brasschaat)
Hoevecomplex in cottagestijl van 1916, ingeplant in domein Oude Gracht aan gekasseide dreef naar Hoogboomsteenweg.


ID: 215620 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiepark met Lourdesgrot, kapel en klein erfgoed

Rustoordlei (Brasschaat)
In de wijk Rustoord in Brasschaat is ten noorden van de parochiekerk een devotiepark gelegen, met parkaanleg, Lourdesgrot, openluchtpreekstoel, pelgrimshut, Zeven Weeënweg, Kruisweg en kapel.


ID: 135354 | Landschappelijk geheel

Abdij van Westmalle

Brecht (Brecht), Westmalle (Malle), Schilde (Schilde), Zoersel (Zoersel)
Het landschap rondom de abdij wordt gevormd door een historisch complex van landbouwgronden en bossen, doorkruist met dreven en afwateringsgrachten. In de 18de eeuw bestond het gebied echter nog uit heide met vennen. De stichting van het 'Klooster Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart' in 1794 door Franse cisterciënzers betekende een keerpunt in de geschiedenis van dit landschap. De priorij werd in begin van de 19de eeuw verheven tot abdij. Om inkomsten en daarmee ook het voortbestaan van de gemeenschap te verzekeren, kregen de monniken bosbouw en landbouw als hoofdtaak. In het midden van de 19de eeuw is de heide dan ook bijna volledig ontgonnen en omgezet naar naaldbos enerzijds en akkers of weiland - in de nabije omgeving van de abdij - anderzijds.


ID: 135009 | Landschappelijk geheel

Domein De Hees

Sint-Lenaarts (Brecht), Rijkevorsel (Rijkevorsel)
Het domein ‘De Hees’ betreft een van oudsher bestaand herengoed, dat toebehoorde aan de heer die de streek bezat en bestuurde. Het landschap bestaat uit een centraal bebost gebied rond het jachtkasteel ‘de Hees’, gelegen binnen een open agrarische omgeving.


ID: 215705 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Nottebohm

Brasschaatbaan 34 (Brecht)
Het kasteeldomein Nottebohm in Brecht bestaat uit een domein van meer dan 58 hectare groot, met centraal een imposant eclectisch landhuis met omliggende bijgebouwen.


ID: 12880 | Bouwkundig element

Ringenhoeve

Ringven 1 (Brecht)
Hoeve gelegen even ten zuiden van het dorp, tussen weilanden en twee mooie eikendreven. Na brand herbouwd circa 1900.


ID: 12860 | Bouwkundig element

Hoeve Starrenborg

Schotensteenweg 14 (Brecht)
Merkwaardige laat-19de-eeuwse U-vormige hoeve die teruggaat op een oudere vestiging.