Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 78389 | Bouwkundig element

Hoeve Roode Schure

Lekedorpstraat 126 (Diksmuide)
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart met twee evenwijdige vleugels. Tegen 1835 is de hoeve reeds uitgebreid als een hoeve met losse bestanddelen met vierkante opstelling en een erftoegang vanuit de Lekedorpstraat. Losse lage bakstenen bestanddelen U-vormig rondom deels verhard erf opgesteld. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers met rechts geïntegreerd Marianisje.


ID: 78208 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Maagdhoek 59 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve uit de wederopbouwperiode. Vrijstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis gemarkeerd door rechthoekige muuropeningen in korfboognissen en dakvensters als tuitgevel, achtergevel met rondboogdeur en opkamervenster.


ID: 78293 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moerestraat 16 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, vrijstaand rondom het verhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 78390 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lappersforthof

Moerestraat 40 (Diksmuide)
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief percelenplan aangeduid als huisvolume op perceel met boomgaard, tevens twee kleine nutsgebouwen en groter nutsgebouw ten zuiden van het erf; identieke configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 78391 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerestraat 60 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve met vermoedelijk 19de-eeuwse schuur met houten beplanking.


ID: 78484 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Groene Poort

Molenstraat 16 (Diksmuide)
De hoeve werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de wederopbouw werd de vooroorlogse opstelling grosso modo gerespecteerd, een aantal gebouwen werden mogelijk op de vooroorlogse fundamenten heropgebouwd, een aantal oude muurresten zijn geïntegreerd in de wederopbouw. Roodbakstenen boerenhuis op het voormalig opperhof, lang geelbakstenen schuurvolume met (dichtgemetselde) stal- en wagenhuistraveeën en voederkeuken en stal met bewaarde geelbakstenen muren van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78464 | Bouwkundig element

Hoeve Brouwershof

Nieuwkapellestraat 31 (Diksmuide)
Heropgebouwd in de jaren 1920. Het boerenhuis van twee bouwlagen is aan de straat gelegen: sobere baksteenarchitectuur met rechts uitkragend risaliet: rechthoekige en rondbogige muuropeningen onder strek of onder ijzeren I-balk.


ID: 78487 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Blauwhuis

Nieuwpoortstraat 6 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve met poort en opschrift BLAUWHUIS/ANNO 1920 . Deze hoeve gaat terug op een dieper gelegen belangrijke historische hoeve. Wederopbouwhoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met rechthoekige opstelling rondom een deels gekasseid erf. Verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gekanteelde korfboogpoort met opschrift en centrale Marianis in een gesinterde omlijsting. Boerenhuis met dakvenster, rechthoekige muuropeningen onder strek; imposante dubbele dwarsschuur met twee hoge tudorboogvormige poorten en lage rechthoekige wagenhuispoorten verdiept in tudorboognissen.


ID: 78578 | Bouwkundig element

Noorthoeve 1645

Noordstraat 9 (Diksmuide)
Losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het geasfalteerde erf gegroepeerd, nieuw hondenhok met bewaard beschilderd ijzeren hekwerk. Haaks op de straat, geelbakstenen boerenhuis met rechts opkamer onder hogere nok, tuitgevels met aandaken en vlechtingen voor de zijgevels en de dakvensters.


ID: 78393 | Bouwkundig element

Klokhofstede

Oostendestraat 137 (Diksmuide)
Achteringelegen wederopbouwhoeve uit de jaren 1920. Haaks op de erftoegang, boerenhuis van anderhalve bouwlaag en rechts twee opkamertraveeën. Muuropeningen met doorgetrokken bakstenen druiplijsten. Ten noorden rondom gekasseid erf, aaneengesloten U-vormige nutsgebouwen onder meer met laadluiken onder puntgevel met geprofileerd windbord.