Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 78177 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Oostendestraat 64 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoeve uit de jaren 1920. Geelbakstenen volumes onder pannen zadeldaken in L-vormige opstelling. Naar de straat georiënteerd boerenhuis van twee bouwlagen.


ID: 78178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelhoeve

Oostendestraat 87 (Diksmuide)
De erftoegang is gemarkeerd door hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw. De oevers van de walgracht zijn afgeboord met oude knotbomen van wilg en populier.


ID: 78179 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Oostendestraat 97 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoevetje van de jaren 1920. Boerenhuis met bewaard houtwerk: beluikte kruisramen met kleine roedeverdeling.


ID: 78451 | Bouwkundig element

Hoeve 't Klein Kameroen

Oostkerkestraat 32 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve als bijhoeve bij de historische hoeve " 't Groot Kameroen". Deels heropgebouwd in de jaren 1920. Witgekalkte hoeve van het langgestrekte type haaks op de erfoprit van de hoeve "'t Groot Kameroen" ingeplant. Boerenhuis met links twee opkamertraveeën, aansluitende stalvleugel en schuurvleugel. Vernieuwd houtwerk


ID: 78452 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Groot Kameroen

Oostkerkestraat 34 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, " 't Groot Kameroen". Voormalige abdijhoeve van de Cisterciënzerabdij te Cambron (Henegouwen). Over de geschiedenis van de abdijhoeve is bijzonder weinig geweten. De eerste vermelding van de hoeve klimt terug tot 1302, onder meer in rekeningen van Willem van Gullik. Als hoeve met losstaande bestanddelen binnen een omwalling aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) onder de naam "Cense Cambron". Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de hoeve echter nagenoeg volledig verwoest, waarna enkel de imposante langsschuur naar vooroorlogs model wordt heropgebouwd.


ID: 78311 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Zeedijk 52A (Diksmuide)
Kleine hoeve gelegen op een doodlopend stuk van de Oude Zeedijk. 19de-eeuwse roodbakstenen volumes onder zadeldaken. Langgestrekt volume van huis met geïncorporeerde stal. Vervallen schuurtje. Bewaard houtwerk onder meer groengeschilderde luiken. Vervallen kleine dwarsschuur met steunberen tegen de zijgevels.


ID: 78428 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Zeedijk 7 (Diksmuide)
Achterin gelegen boerenarbeidershuis uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Geïncorporeerde stal en schuur. Bij de erftoegang kapelletje, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, dat sterke gelijkenissen toont met de kapel aan de Knokkestraat nummer 1.


ID: 78429 | Bouwkundig element

Heropgebouwde hoeve

Oude Zeedijk 8 (Diksmuide)
Klein, aan de straat gelegen hoevetje, heropgebouwd in de jaren 1920. Op de stafkaart aangeduid als "Herberg het vliegveld". Klein huisvolume (twee deuren zie voormalige herberg) onder pannen zadeldak.


ID: 78579 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Oude-Heiestraat 1 (Diksmuide)
Losse bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom erf. Boerenhuis van anderhalve bouwlaag, met aan de erfzijde anderhalve bouwlaag en rechts twee opkamertraveeën.


ID: 78180 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Zegehof

Paddestraat 1 (Diksmuide)
Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Aan de straat gelegen hoeve van 1920, zie datumstenen, met losse bestanddelen, U-vormig rondom het geasfalteerde erf gerangschikt. Erftoegang geflankeerd door twee paardenkastanjes. Eénlaags boerenhuis van drie traveeën en twee opkamertraveeën, schuurvleugel met geïncorporeerd wagenhuis en stalvleugel met links geïncorporeerde voederkeuken met nog bewaard houtwerk, onder meer kruisraam met kleine roedeverdeling en diefijzers.