Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.


ID: 78363 | Bouwkundig element

Hoeve 't Commerciehof

Laagvlaktestraat 10A (Diksmuide)
Achteringelegen hoevetje van 1870, zie jaarankers. Witgeschilderd boerenhuis van vijf traveeën met rechts geïncorporeerd schuurgedeelte, thans dicht gemetst.


ID: 78364 | Bouwkundig element

Hoeve 't Eksternest

Laagvlaktestraat 12 (Diksmuide)
Achteringelegen hoevetje uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Ten westen van de erftoegang, naar de straat georiënteerd boerenhuis van vijf traveeën met rechthoekige muuropeningen onder strek. Gedeeltelijk bewaard houtwerk. Ten oosten van het erf, afzonderlijk stal- en schuurvolume.


ID: 78362 | Bouwkundig element

Hoeve Schoutenwerve

Laagvlaktestraat 25 (Diksmuide)
Hoevetje, mogelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw, aansluitend bij het langgestrekte type: boerenhuis van anderhalve bouwlaag met links geïncorporeerde schuur en stal.


ID: 78303 | Bouwkundig element

Hoeve

Lampernissestraat 8 (Diksmuide)
Historische hoeve, licht achterin gelegen aan de noordzijde van de Lampernissestraat. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een vierkante omwald erf met daarop drie gebouwen, en ten oosten van dat erf, één losstaand volume. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is de bebouwing op het omwalde (opper)hof geëvolueerd tot een gesloten U-vorm. Tot op vandaag is de constellatie opperhof (met boerenhuis en bakhuis) en het niet omwalde neerhof (met stalling en schuur) nog herkenbaar, doch de omwalling is gedempt.


ID: 78366 | Bouwkundig element

Hoeve Beukenhof

Lappersfortstraat 31 (Diksmuide)
Als gedeeltelijk omwalde site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Hoeve met losse bestanddelen L-vormig opgesteld rondom deels verhard erf. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen pijlers met ingewerkt Onze-Lieve-Vrouwkapelletje.


ID: 78389 | Bouwkundig element

Hoeve Roode Schure

Lekedorpstraat 126 (Diksmuide)
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart met twee evenwijdige vleugels. Tegen 1835 is de hoeve reeds uitgebreid als een hoeve met losse bestanddelen met vierkante opstelling en een erftoegang vanuit de Lekedorpstraat. Losse lage bakstenen bestanddelen U-vormig rondom deels verhard erf opgesteld. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers met rechts geïntegreerd Marianisje.


ID: 78208 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Maagdhoek 59 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve uit de wederopbouwperiode. Vrijstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis gemarkeerd door rechthoekige muuropeningen in korfboognissen en dakvensters als tuitgevel, achtergevel met rondboogdeur en opkamervenster.


ID: 78293 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moerestraat 16 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, vrijstaand rondom het verhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 78390 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lappersforthof

Moerestraat 40 (Diksmuide)
Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief percelenplan aangeduid als huisvolume op perceel met boomgaard, tevens twee kleine nutsgebouwen en groter nutsgebouw ten zuiden van het erf; identieke configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).