Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 78315 | Bouwkundig element

Hoeve 't Jagershof met kapelletje

Pervijzestraat 74 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, ten westen van de Beverdijkvaart. Merkwaardig kapelletje aan de erftoegang. Als omwalde site met toegangsdreef reeds aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Eveneens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1843; de omwalling is echter reeds gedempt.


ID: 78210 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Pluimstraat 7 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, teruggaand op een site met losse bestanddelen in een ruime omwalling, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Op eerst genoemde kaart kan men een mogelijk opperhof-/ neerhofstructuur herkennen, doch gevat binnen één rechthoekige omwalling.


ID: 78223 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Schoorlingstraat 7 (Diksmuide)
Kleine hoeve uit de wederopbouwperiode. Boerenhuis van het langgestrekte type zie de geïncorporeerde dwarsschuur en stalling. Links, vrijstaande stalvleugel in weide.


ID: 78396 | Bouwkundig element

Sint-Janshoeve

Schorestraat 46 (Diksmuide)
Achteringelegen historische hoeve, "SINT-JANSHOEVE", zie houten naambord. Als relatief grote hoevesite van vijf volumes en voorliggende moestuin reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Van deze historische hoeve is thans enkel het boerenhuis bewaard gebleven. Witgekalkt boerenhuis van vier traveeën met rechts drie opkamertraveeën (waarvan één gedicht) onder verhoogde nok (Vlaamse pannen).


ID: 78397 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Schorestraat 48 (Diksmuide)
Hoeve met lage aaneengesloten bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig rondom geasfalteerd erf opgesteld. Reeds op de Ferrariskaart aangeduid met gelijkaardige constellatie. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers en rechts eenvoudig bakstenen kapelletje van voor de Eerste Wereldoorlog met een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 78229 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Steenstraat 14 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode. Halfgesloten opstelling van de bakstenen bestanddelen rondom een rechthoekig erf. Naar de straat gericht boerenhuis met hoger rechter gedeelte oplopend in tuitgevel met vlechtingen.


ID: 78225 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Steenstraat 3 (Diksmuide)
Mariakapelletje bij erftoegang van een hoeve. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Korfbogig nisje met ijzeren hekwerk, beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 78230 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Stokerijstraat 15 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode gelegen in de Betoosterse Broeken. Deze hoeve gaat terug op de vooroorlogse site van de "Grande Distillerie d'Eessen" zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Aanduiding van twee omwalde sites, ten oosten met bijkomend niet omwald neerhof en staakmolen.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 78295 | Bouwkundig element

Hoeve Coudenburgh

Tervaetestraat 28 (Diksmuide)
Hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig rondom het erf opgesteld. Als omwalde site met identieke opstelling reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778). Ten noorden, boerenhuis met wellicht 18de-eeuwse kern met opkamertravee. Het laaghuis van vier traveeën werd vermoedelijk in de 19de eeuw opgetrokken tot anderhalve bouwlaag.