Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 78184 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Wijnendalestraat 83 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoeve uit de jaren 1920 met L-vormige opstelling. Evenwijdig met de straat georiënteerd boerenhuis met rechts aansluitend schuur- en stalgedeelte gescheiden door aandaken. Aan de straat, haaks georiënteerd nutsgebouw met laadluik onder zadeldakje. Typerende wederopbouwarchitectuur.


ID: 78146 | Bouwkundig element

Burgerhuis met poortdoorgang

Wilgendijk 10 (Diksmuide)
Groot burgerhuis met poortdoorgang, in 1922 heropgebouwd naar ontwerp van architect Jean Gysbert (Gent). Traditionele baksteenarchitectuur;


ID: 78237 | Bouwkundig element

Hoeve

Woumenweg 150 (Diksmuide)
Kleine, aan de straat gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode. Erg verzorgd baksteenmetselwerk en houtwerk met referenties aan de streekgebonden historische hoevebouw. Op één zijde na gesloten opstelling van de hoeve rondom een klein verhard vierkant erf.


ID: 78326 | Bouwkundig element

Hoeve

Zadelstraat 3 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoevetje - boerenhuis voorafgegaan door kleine voortuin - uit de tweede helft van de 19de eeuw, nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Ten noorden, naar de straat geörienteerd boerenhuis van vier traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw, aan voorzijde witgekalkt boven gepikte plint.


ID: 78329 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oud Kasteel

Zadelstraat 4 (Diksmuide)
Wellicht kan deze site geïdentificeerd worden als de burcht of het kasteel van Lampernisse, die bewoond werd door de heren van Lampernisse. In 1538 werd deze burcht vernield, in 1565 werd de site nog eens vernield door de Geuzen.


ID: 78330 | Bouwkundig element

Hoeve met Belgische commandopost

Zadelstraat 6 (Diksmuide)
Achteringelegen historische hoeve met militaire constructie. Het boerenhuis is in kern 18de-eeuws zie de steile dakhelling en de aandaken (momenteel in renovatie). De deels witgekalkte nutsgebouwen dateren vermoedelijk uit de jaren 1920. Bij de nutsgebouwen, vrijstaande bovengrondse militaire constructie van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken uit beton.


ID: 78331 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bladelinhoeve

Zadelstraat 8 (Diksmuide)
Historische hoeve met omwalling. Recente naamgeving naar de "Bladelyncks hoek", refererend naar de familie Bladelin, die in de 14de eeuw onder haar leden diverse klerken en griffiers van de Kasselrij Veurne-Ambacht telde en hier tevens verschillende eigendommen bezat. Diep achterin gelegen, omwalde historische hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom gekasseid erf met mestvaalt. Mogelijk teruggaand tot de twaalfde eeuw als ontginningssite. De omwalling is vandaag nog aanwezig en wordt gemarkeerd door een bomenrij langs beide oevers.


ID: 78337 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuizen of handelshuizen

Zannekinstraat 23, 27-29 (Diksmuide)
Boerenburgerhuizen of handelshuizen van de jaren 1920. Deze huizen worden gekenmerkt door de aansluitende stallingen en de tussenliggende muren met kettingen en ringen voor de dieren, verwijzend naar de veemarkt die tot 1971 wekelijks plaatsvond tussen half september en eind november. Wellicht gaat het om voormalige woningen van veehandelaars.


ID: 78300 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Hof ten Dreve

Zijdelingstraat 16 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920 met witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken in U-vormige semigesloten opstelling. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Erfoprit afgezoomd met wilgen en essen. Ten westen, boerenhuis samengesteld uit een opvallend hooghuis van drie bouwlagen met haaks daarop laaghuis met verspringende zadeldaken.


ID: 78238 | Bouwkundig element

Esenkasteelhoeve

Zwarte Dreef 1 (Diksmuide)
De site gaat terug op een belangrijke opperhof-/ neerhofsite met achtvormige omwalling, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gaat mogelijk terug op het kasteel met kasteelhoeve aangeduid op de gravure in de "Flandria Illustrata" (1641) van Sanderus. Voor de Eerste Wereldoorlog bevond zich op de site nog een kasteel. Tijdens de oorlog wordt de site vernield: een Duitse prentbriefkaart van 1916 toont het kasteel reeds vernield, doch een torentje is nog duidelijk herkenbaar.