Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 88325 | Bouwkundig element

School

Vrijgeweidestraat 2, 2A (Oostkamp)
School, bestaande uit twee in een L-vorm gelegen klassenvleugels met in de oksel een ruime, ommuurde speelplaats. In de late jaren 1930 laat de kerkfabriek van de Sint-Godelieveparochie een noodkerk/feestzaal bouwen naar een ontwerp van de architect Jan Callant. In 1955 wordt de aanpalende L-vormige vleugel gebouwd, naar een ontwerp van de architect S. Smis. In 1959 laat de kerkfabriek de noodkerk verbouwen tot feestzaal.


ID: 88328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolensite van Wanzeele en omgeving

Watermolenstraat 2 (Oostkamp)
Site van de voormalige watermolen, bestaande uit de watermolen langs de Grote Beek, een vrijstaande schoorsteen en een dieper in gelegen molenaarswoonst met achterliggende schuren. Het molengebouw is gebouwd in de loop van de 19de eeuw in zeker twee fases. Onder het met platte pannen bedekte zadeldak bevinden zich de stallingen, de voormalige melkerijruimte, de maalderij en de voormalige stook- en stoommachineruimte. Het turbinehuisje dateert van 1925. De molenaarswoning is opgebouwd uit twee parallel gelegen diephuizen. Beek met sterk meanderend verloop en bomenrij. Onverharde voetweg ten oosten van de beekvallei.


ID: 87646 | Bouwkundig element

Nieuwbrug

Berkstraat (Oostrozebeke)
"Nieuwbrug", leidt de Berkstraat over de Mandel. Volgens een document van 1636 hoort de brug samen met de andere Mandelbruggen toe aan de baron van Ingelmunster. Deze beheert de doorvaart op de Mandel vanaf Izegem tot aan de Leie, wat hem tevens recht geeft om tol te eisen. De oude benaming "Steenbrugghe", zie een document uit 1636, wijst op het feit dat dit toen de enige stenen brug over de Mandel was. Circa 1766 zou er een nieuwe stenen brug over de Mandel worden gebouwd.


ID: 87648 | Bouwkundig element

Historische hoeve De Kleine Molsten

Boomgaardstraat 9 (Oostrozebeke)
Historische hoeve "De Kleine Molsten" zie smeedijzeren opschrift aan de gevel, toegankelijk via een aarden oprit. Volgens De Flou behoort de hoeve samen met het verderop gelegen "Groot Goed ter Molst" oorspronkelijk tot een heerlijkheid gelegen tussen Oostrozebeke en Wielsbeke. Het eerste "Goed te Molst" is later (in elk geval niet vóór 1845) opgesplitst in drie pachthoven. Op een kaart van een renteboek uit 1642 staat op deze plaats een hoeve getekend. In de 18de eeuw is er sprake van "'t Kleen goed te Molst".


ID: 87725 | Bouwkundig element

Smetsbrug

Meulebekesteenweg (Oostrozebeke)
Leidt de Meulebekesteenweg over de Mandel. Betonnen brug met datum "1942" opengewerkt met rechthoekige blindnissen en flankerende bakstenen muurtjes met ezelsrug.


ID: 87736 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Nieuwstraat (Oostrozebeke)
Elektriciteitscabine wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige constructie in bruine baksteen onder lessenaarsdak. Op de voorgevel een rondboogfries afgelijnd door witte bakstenen.


ID: 87740 | Bouwkundig element

Telefooncentrale van de Regie van Telegraaf en Telefoon

Palingstraat 5 (Oostrozebeke)
Telefooncentrale van de toenmalige "Regie van Telegraaf en Telefoon", volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1963. Bruine baksteenbouw op arduinen plint onder schilddak (zwarte, mechanische pannen). Bewaard schrijnwerk met stalen profielen, arduinen onderdorpels.


ID: 87746 | Bouwkundig element

Goet Te Beysterveldt

Papegaaistraat 85 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Op de oostelijke eindgevel van het woonhuis smeedijzeren huismerk met datum 1820. Toegankelijk aan de westkant via een lange aarden oprit afgeboord met populieren en rechts een weiland met poel. Een tweede oprit verbindt het oosten van het erf met de Dentergemstraat.


ID: 87780 | Bouwkundig element

Station Oostrozebeke

Stationsstraat 161 (Oostrozebeke)
Voormalig station gebouwd in 1868 ten behoeve van de verbinding Ingelmunster-Anzegem. De vergunning van de spoorlijnen dateert van 1864. De spoorlijn Ingelmunster-Anzegem wordt geopend in 1868 en is van groot belang voor het vervoer van het vlas in de Leiestreek. Het behoort tot het type van de Est-Belge, uitgevoerd door de Société Générale d'Exploitation.


ID: 87790 | Bouwkundig element

Smallestokbrug

Tieltsteenweg (Oostrozebeke)
De brug staat al aangeduid op een figuratieve kaart van 1639 als "Smallestockbrugghe" waardoor de Tieltsteenweg vroeger "Smallestokstraat" werd genoemd. De naamgeving verwijst naar de vroegere overbrugging (door middel van een boomstam). Witbeschilderde betonnen brug opengewerkt met rechthoekige blindnissen en met datum "1942".