Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 70628 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Thaelstraat 5 (Vilvoorde)
Haaks op de straat ingeplante zaalkerk op rechthoekige plattegrond met links aangebouwde weekkapel en een groenpleintje met beeld van het Heilig Hart, op het kadaster ingetekend in 1910.


ID: 70612 | Bouwkundig element

Zustersschool met bijhorend klooster

Trekelsstraat (Karel) 42, 42A (Vilvoorde)
Opgericht in 1910, klooster met omheind voortuintje, oorspronkelijk twee traveeën, in 1936 aan de linkerzijde uitgebreid tot vier, de achterliggende klassenvleugel werd herhaaldelijk aangepast.


ID: 70614 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Trekelsstraat (Karel) 48 (Vilvoorde)
Eenvoudig, georiënteerd zaalkerkje van 1775, met ingebouwde westtoren onder ingesnoerde leien naaldspits, omhaagd, omringend kerkhof, heden buiten gebruik en met gras begroeid.


ID: 70536 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster Onze-Lieve-Vrouw ten Troost

Trooststraat 2 (Vilvoorde)
Deze eeuwenoude stichting vormt heden een ommuurde, beeldbepalende inplanting op de hoek met de Leuvensestraat. Het ensemble bestaat uit de kapel en aansluitend ten noordoosten het vierkante kloosterpand, met ten noorden aanhorigheden als de voormalige strijkplaats, washuis en schrijnwerkerij en een tuin ten oosten.


ID: 70538 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwegasthuis

Vaartstraat 42 (Vilvoorde)
De heden nog bestaande ziekenhuisvleugel aan de Vaartstraat dateert van 1957 en werd gebouwd naar ontwerp van architect A. Minner, het voormalig mortuarium, gelegen ten noordoosten van deze vleugel is opgericht in 1933.


ID: 70543 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwegasthuis

Vlaanderenstraat (Vilvoorde)
Van het voormalig Onze-Lieve-Vrouwegasthuis waarvan de stichting opklimt tot de dertiende eeuw, resten enkel de barokke kapel, het negentiende-eeuwse moederhuis en ouderlingenhuis.


ID: 31588 | Bouwkundig element

Sint-Sixtusabdij

Donkerstraat 11-12 (Vleteren)
Trappistenklooster gesticht in 1831 door enkele paters, afkomstig uit een gelijkaardige orde op de Katsberg, op de plaats van het in 1783 afgeschafte Birgittijnenklooster. De priorij van Westvleteren was afhankelijk van de abdij van Westmalle en werd 1871 tot abdij verheven.


ID: 31556 | Bouwkundig element

Klooster en school

Kasteelstraat 46-50 (Vleteren)
Drie dubbelhuizen van respectievelijk zeven (nummer 44), zes (nummer 46) en drie (nummer 48) traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, leien + Vlaamse pannen) onder meer één geknikt met vier dakkapellen (nummer 46), uit de 19de eeuw.


ID: 31563 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amatus met kerkhof

Oostvleterendorp (Vleteren)
Gelegen ten oosten van Oostvleterendorp en ten westen van de Martin Vandewynckelstraat, middenin een omringend kerkhof met militaire ereperken, deels afgezet met beukenhaag, deels door middel van gietijzeren trek tussen ronde, bakstenen pilasters met bolvormig topstuk. Laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met kruisingstoren, teruggaand op een romaans bedehuis. Zuidelijke sacristie gedateerd 1906. In december 1977 werd de kerk verwoest door brand en volgden herstellingswerken.


ID: 31612 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Westvleterendorp (Vleteren)
Georiënteerd bedehuis, gelegen in de bocht van het Westvleterendorp. Omringend kerkhof afgezet door een bakstenen muurtje met pilasters onder ezelsrug. Laatgotische, driebeukige hallenkerk, in oorsprong een romaanse eenbeukige kruiskerk met vierzijdige kruisingstoren. De kerk werd gedeeltelijk herbouwd en gerestaureerd in de eerste helft van de 18de eeuw.