Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 44131 | Bouwkundig element

Hoeve

Brugseweg 129 (Langemark-Poelkapelle)
Grote hoeve, naar verluidt in 1925 heropgebouwd, evenwel niet op de oorspronkelijke plaats; historiserende wederopbouw met overaccentuering van streekeigen karakteristieken, teruggaand op regionale hoevebouw.


ID: 305357 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredeboom Sint-Juliaan

Brugseweg 40 (Langemark-Poelkapelle)
De vredeseik herinnert aan de gevechten bij Kitchener's Wood tijdens de nacht van 22 op 23 april 1915.


ID: 44077 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Diksmuidestraat 20 (Langemark-Poelkapelle)
Hoeve met losse bestanddelen naar ontwerp van architecten V. Cols en J. De Roeck (Antwerpen) van 1920, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 307530 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Eeckhoutmolenstraat 14 (Langemark-Poelkapelle)
De aan de straat gelegen wederopbouwhoeve ‘Rozenhof’ telt drie vrijstaande gebouwen, die vóór 1926 in situ werden heropgebouwd, en een bakstenen veldkapel van na de Tweede Wereldoorlog. De erftoegang wordt geaccentueerd door een hekken tussen bakstenen hekpijlers en door welkomstbomen.


ID: 200676 | Bouwkundig element

Saint Julien Dressing Station Cemetery

Felix Nadarstraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats, vanaf september 1917 aangelegd bij een medische post. De veelhoekige begraafplaats, naar ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw, is met een rode bakstenen muur omgeven, met een smeedijzeren toegangshekken en een 'Cross of Sacrifice'. De witte grafstenen liggen onregelmatig verspreid. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 44079 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Craybeke

Groenestraat 16 (Langemark-Poelkapelle)
Naar verluidt, in 1923 en iets dichter bij de baan heropgebouwd volgens traditioneel schema. Erfoprit aan straat gemarkeerd door twee Canadese populieren; omwalling van vooroorlogse hofstede grotendeels bewaard ten noordwesten van hof.


ID: 308480 | Landschappelijk element

Gedenksite voor Franse oorlogsdoden 'Hugot-bosseltje'

Hugotstraat (Langemark-Poelkapelle)
Aangelegde site op vooroorlogse deels omwalde hoevesite, ter herinnering aan Franse oorlogsdoden uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 83766 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Langemark

Klerkenstraat 86 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De eerste doden werden er tijdens de oorlog begraven. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid. In 1955 volgde een nieuwe uitbreiding, met onder meer een 'Kameradengrab'. De begraafplaats, naar ontwerp van Robert Tischler en Georg Fischbacher, wordt gekenmerkt door het poortgebouw uit rode zandsteen, de beeldengroep van E. Krieger en drie Duitse bunkers van de Koekuitstellung. In een geometrisch patroon liggen, verspreid over het terrein, vierkante, platte grafstenen. Hier en daar staan groepjes van drie kruisen uit basalt. Hoge bomen overschaduwen het geheel.


ID: 44085 | Bouwkundig element

Hoeve Eeckhoutthiende

Klerkenstraat 88 (Langemark-Poelkapelle)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw met losse bestanddelen in L-vorm opgesteld.


ID: 200672 | Bouwkundig element

Ruisseau Farm Cemetery

Melkerijstraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, deels met een muur deels met een haag omheinde begraafplaats, met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en één perk met witte grafstenen.