20953 resultaten
ID: 44576 | Bouwkundig element
Kerkstraat 87-91 (Buggenhout)
Voormalige brouwerswoning van de brouwerij Van Damme, ingeplant op de hoek met de Spoorwegstraat en de spoorwegovergang. Volgens het kadasterarchief werd een vrijstaande woning met koetshuis opgericht in 1878 door Julien Van Damme-Kiekens, in 1880 uitgebreid aan de linker kant en oprichting van de brouwerijgebouwen rechts, achter het koetshuis.
ID: 44581 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. De huidige neogotische kapel uit 1902 naar ontwerp van priester-architect Petrus Van Loo is eenbeukig met een smaller en lager koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In 1936-37 werden nieuwe klaslokalen opgetrokken in functionele baksteenarchitectuur.
ID: 44583 | Bouwkundig element
Krapstraat 161 (Buggenhout)
De Patattenmolen of Plaatsemolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (oorspronkelijk grondzeiler, later bergmolen) met een elektromechanische maalderij van 1921 en een molenaarswoning met stallen van 1864.
ID: 44536 | Bouwkundig element
Lijneveldstraat 5 (Buggenhout)
De brouwerswoning van de voormalige brouwerij Van den Bossche, een herenhuis in neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met dubbelhuisopstand, is ingeplant achter een voortuintje en gesmeed ijzeren hek.
ID: 44589 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mandekensstraat 117-121 (Buggenhout)
Voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 hectare met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat. Het landhuis klimt in kern op tot circa 1860; het bijgebouw met voormalige paardenstallen, koetshuis, en conciërgewoning, werd opgericht in 1896. Ten oosten van het kasteel bevindt zich een omgrachte site met hovenierswoning, het 'Kaashof'.
ID: 44588 | Bouwkundig element
Mandekensstraat 121 (Buggenhout)
Omgrachte site met vroegere hovenierswoning, ingeplant ten oosten van het kasteel en eveneens toegankelijk via Genthof, vermoedelijk gebouwd circa 1800. Het voorerf is afgesloten door een deels gewitte bakstenen muur en één behouden vierkante hekpijler. Bakstenen woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak geflankeerd door lagere aanbouwsels.
ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.
ID: 44598 | Bouwkundig element
Wiesbeek 25 (Buggenhout)
Imposant voormalig hoevecomplex en paardenstoeterij opgericht in 1914-1915 door Cesar Temmerman op de plaats van de oude Wiesbeekhoeve, een historische pachthoeve teruggaande tot het vroegmiddeleeuwse Heysterghem. Semigesloten complex op vierkante plattegrond met woonhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag ten noordwesten, poortgebouw en aanpalende schuur ten noordoosten, stallen ten zuidoosten en ruime paardenstallen ten zuidwesten. Gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt, nu vijver met beplanting eromheen.
ID: 78791 | Bouwkundig element
Altenaweg 1 (Damme)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen op een onverhard en deels beboomd erf. Erf is van de straat afgescheiden door een sloot waarlangs een beukenhaag. Ten zuiden van het erf, een ommuurde vierkante moestuin, aangelegd in 1884 en U-vormig ommuurd. L-vormige opstelling van boerenhuis-stal (Vlaamse pannen, nok haaks op de straat) en schuur, samen met achter het huis gelegen bakhuis gebouwd in 1875. Gietijzeren hek tussen twee pijlers, serre en wagenhuis.
ID: 78931 | Bouwkundig element
Antwerpse Heirweg 20 (Damme)
Dieper gelegen 19de-eeuws hoevetje van het langgeveltype, waarvan hoofdvolume weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845), later uitgebreid met enkele losstaande bijgebouwen.