Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

872 resultaten


ID: 44589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Genthof

Mandekensstraat 117-121 (Buggenhout)
Voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 hectare met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat. Het landhuis klimt in kern op tot circa 1860; het bijgebouw met voormalige paardenstallen, koetshuis, en conciërgewoning, werd opgericht in 1896. Ten oosten van het kasteel bevindt zich een omgrachte site met hovenierswoning, het 'Kaashof'.


ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


ID: 16260 | Bouwkundig element

Hoekhuis met winkel

Zeelaan 135 (De Panne)
Neo-Vlaamsrenaissance hoekhuis met regionale kenmerken, gebouwd in 1913 door Albert en Alexis Dumont. Baksteenbouw met gebruik van natuursteenvoor constructief belangrijke en decoratieve elementen; afgeschuinde hoektravee gevat tussen erkervormige risalieten, uitlopend op trapgevel; winkelruimte op begane grond.


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 86324 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 180 (Deerlijk)
Burgerwoning van circa 1900 met eenvoudige bakstenen lijstgevel aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissance, zie arduinen kruisvensters en topgevel.


ID: 35067 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cyriel Buyssestraat 1 (Deinze)
Burgerhuis van twee bouwlagen met zadeldak, heropgebouwd circa 1911 in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Rechts van het huis ijzeren hek, toegang tot de nog bestaande remises en paardenstallen van de voormalige brouwerij.


ID: 35214 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp 15 (Deinze)
De oorspronkelijke kerk werd in 1789-93 geheel heropgebouwd naar ontwerp van architect Frans Drieghe. Sacristieën en koor gebouwd in 1872 naar ontwerp van J.B. Boterdaele. Na de vernieling van 1918 werd de toren heropgebouwd en de gevelopstanden aangepast en verfraaid in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck in 1922-23.


ID: 38037 | Bouwkundig element

Directeurswoning Molens van Deinze

Tolpoortstraat 38 (Deinze)
Voormalige, deels vrijstaande directeurswoning van het achterin gelegen bedrijf Molens van Deinze, gebouwd circa 1900 in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Kleurrijke bak- en natuurstenen gevels met twee bouwlagen en speels dakvenster, onder leien schilddak.


ID: 48086 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsestraat 10 (Dendermonde)
Eén van de hoogste burgerhuizen in de straat, gedateerd 1922, aanvankelijk gebouwd naar ontwerp van architect F. Van Severen. Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op de plaats van een smal bepleisterd winkelpand. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een haaks geplaatst zadeldak, links gemarkeerd door een driezijdige torenuitbouw met tentdakje.


ID: 48961 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kerkstraat 57 (Dendermonde)
Deze monumentale onderkelderde woning in neorenaissancestijl, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, telt vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak afgelijnd door een houten kroonlijst met tandlijst en klossen op blauw hardstenen consoles. Het gevelontwerp wordt verlevendigd door kleurig materiaalgebruik van baksteen afgewisseld met blauwe hardsteen.