Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

924 resultaten


ID: 50980 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere

Gitsbergstraat (Hooglede)
Georiënteerd bedehuis gelegen te midden van een ommuurde tuin met grintpad en ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten met zeven staties; eenvoudige bakstenen (geel/oranje) kapelletjes onder tichelen zadeldak. Ten noordwesten, oorlogsmonument van 1920 voor alle oorlogsslachtoffers (Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldooorlog), opgevat als graftombe, waarop een gesneuvelde soldaat ligt (brons), naar ontwerp van Noseda.


ID: 51000 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Mariasteen

Koolskampstraat 24 (Hooglede)
Kasteel Mariasteen, gelegen op heuvel in parkdomein geïnspireerd door de Engelse landschapstuin met onder meer vijver. Onderkelderde neogotische woning, aanleunend bij de regionale baksteengotiek door het onder meer toepassen van verschillende types van Brugse travee en maaswerk in de boogvelden.


ID: 50999 | Bouwkundig element

Dominiek Savio Instituut

Koolskampstraat 24-26, 35, 37A-B, 26A, 39A-B (Hooglede)
Beeldbepalend complex van het Dominiek Savio Instituut.


ID: 51009 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Noordabeelstraat (Hooglede)
Elektriciteitscabine van 1924 aanleunend bij de regionalistische architectuur; één travee en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 79505 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Dorpsstraat (Houthulst)
Wederopbouwkerk, tot de jaren 1960 omgeven door kerkhof met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. Nu omgeven door plantsoen en parkeerplaatsen.


ID: 79587 | Bouwkundig element

Directeurswoning en schoolvleugel

Kouterstraat 24 (Houthulst)
Voormalige directeurswoning en achterin gelegen schoolvleugel van de gemeentelijke jongensschool. De eerste gemeentelijke jongensschool te Merkem werd in 1862 gebouwd op de Westbroekstraat. In 1900 werd in de Kouterstraat een nieuwe jongensschool gebouwd naar ontwerp van architect Vinck (Veurne) met bijhorende woning voor het schoolhoofd. Na de Eerste Wereldoorlog bouw van een nieuwe directeurswoning en achterin gelegen schoolvleugel.


ID: 79588 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Merkem

Kouterstraat 26 (Houthulst)
Voormalig gemeentehuis, zie opschrift en het in baksteen uitgevoerde gemeenteschild, respectievelijk links en boven het portaal. In 1923, volgens jaarankers, gebouwd naar een nieuw ontwerp van architect Théo Raison (Brugge).


ID: 79594 | Bouwkundig element

Klooster- en scholencomplex van de zusters van Maria

Kouterstraat 28 (Houthulst)
Kloostercomplex met bijhorende kapel en scholencomplex van de zusters van Maria, voortijds zusters van de H. Vincentius à Paulo, opgericht in 1837 op initiatief van Catherina Casier en pastoor Benoit.


ID: 79625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo met kerkhof

Westbroekstraat (Houthulst)
Georiënteerd bedehuis in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Janssens (Gent), omgeven door een ommuurd en deels omhaagd kerkhof.


ID: 30030 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing arbeiderswoningen

ABC-straat 1-3 (Ieper)
Eenheidsbebouwing met arbeiderswoningen in een bouwtrant aansluitend bij de "regionale" baksteenbouwtraditie, naar ontwerp van architect F. Verheyen (Brussel) van 1923.