Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

514 resultaten


ID: 59462 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Groeningheschool

Doorniksesteenweg 215 (Kortrijk)
Gesticht in 1914 door Albert Goethals-Vercruysse zie opschrift. Onderkelderd dubbelhuis onder pannen zadeldak met ter hoogte van deurtravee topgevel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw onder afgewolfd dak. Rode baksteenbouw op vernieuwde natuurstenen plint, arduinen lateien doorgetrokken in gele bakstenen muurbanden; vernieuwd houtwerk.


ID: 59642 | Bouwkundig element

Belforttoren

Grote Markt (Kortrijk)
Het belfort was een onderdeel van de kleine of oude halle, heropgebouwd eind 14de eeuw. Het hallegebouw bestond in feite uit twee delen: het belfort en de lakenhalle zelf. Het huidige uitzicht van de Halletoren werd voornamelijk bepaald in 1520 met de heropbouw van het bovendeel en in 1899 met de afbraak van de omringende gebouwen.


ID: 60862 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van boerenarbeiderswoningen

Kooigemplaats 11 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van dieper in gelegen 19de-eeuwse boerenarbeiderswoningen. Beschilderde lijstgevel op gecementeerde plint. Centrale muurnis met Maria met kind. Opvallend zijn de halfronde bovenvensters.


ID: 60093 | Bouwkundig element

School Onze-Lieve Vrouw ter Engelen met tuin

Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.


ID: 59781 | Bouwkundig element

Herenhuis

Rijselsestraat 19 (Kortrijk)
Heden centrum van vakbondsorganisatie ABVV. Woonhuis in 1905 herbouwd naar ontwerp van J. Debels (Kortrijk) in opdracht van P. Vercruysse-Bonnike. Onderkelderd pand in neo-Vlaamse-renaissance, zie verankerde rode baksteenbouw verfraaid door witte natuursteen voor doorgetrokken onderdorpels, lateien en waterlijsten en stenen monelen van kruis- en kloosterkozijnen.


ID: 60209 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Jansstraat 9 (Kortrijk)
Verankerde, 17de-eeuwse bakstenen trapgevel (zeven treden + topstuk). 1896: verbouwingen aan de ramen van voorgevel, zie bouwplan. 1945: plaatsen van een nieuwe winkelpui.


ID: 60400 | Bouwkundig element

Likeurstokerij oud huis Mouliez-Busschaert

Wandelingstraat 2-4 (Kortrijk)
Opgericht in 1870 als "likeurstokerij De Hazewind". Breedhuis van circa 1870, met typische bepleisterde lijstgevel. Muurnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld van 1880, waarboven opschrift "O.L.V. HULP DER CHRISTENEN". Sierlijk uitgewerkte smeedijzeren "lantaarn" die de nis verlicht.


ID: 44092 | Bouwkundig element

Pastorie

Markt 20 (Langemark-Poelkapelle)
Pastorie naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) van 1922. Eclectisch huis van vier traveeën en twee bouwlagen met rechts aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder onderbroken zadeldak, met getrapte dakvensters.


ID: 88641 | Bouwkundig element

Hofje van Zeven Weeën

Grote Plaats (Lebbeke)
In boogvorm ingeplante zeven neogotische bakstenen kapellen, aangelegd op het oostelijk deel van de pastorietuin in 1905. Op 3 mei 1908 werd in de Hof een levensgroot Onze-Lieve-Vrouwenbeeld naar ontwerp van beeldhouwer Aloïs De Beule onthuld. Het werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1933 vervangen door het huidige bronzen beeld.


ID: 9130 | Bouwkundig element

Hoeve

Impedorp 53 (Lede)
Hoeve met vernieuwd woonhuis. Ten noordoosten, bakstenen dwarsschuur met één bouwlaag onder zadeldak uit de 19de eeuw.