Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4488 resultaten


ID: 132044 | Landschappelijk element

Twee hakhoutstoven van olm als welkomstbomen Fort Liefkenshoek

Ketenislaan (Beveren)
Twee olmen hakhoutstoven flankeren de toegang bij de toegangsbrug naar het Fort Liefkenshoek. Het zijn welkomstbomen die als hakhout werden beheerd en blijkbaar niet de kans kregen om als opgaande bomen uit te groeien. Een van de hakhoutstoven heeft een flink uit de kluiten gewassen stamomtrek van 730 cm, wat doet vermoeden dat de olmen hier al een lange tijd staan.


ID: 17477 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Klein Laarstraat 2 (Beveren)
In 1840 gebouwd op kosten van de heer Stoop (Sint-Niklaas). Verwaarloosd en vervallen neogotisch bouwwerk met zandstenen hoekstenen.


ID: 130924 | Landschappelijk element

Taxus op voormalig boerenerf

Kruibekesteenweg 48 (Beveren)
Oude taxus met een stamomtrek van 360 cm. De taxus dateert uit de periode van de vroegere, nu verdwenen, boerderij met walgracht. De vijver in de tuin zou er nog een restant van zijn.


ID: 300441 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom Haasdonk

Pastoor Verwilghenplein (Beveren)
De vrijheidsboom was een indrukwekkende linde die voor het gemeentehuis groeide. Hij verdween in 1969 en werd vervangen door een nieuw exemplaar, een bruine beuk.


ID: 303073 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met jonge linden bij Hof ter Saksen

Paul Rotsart de Hertaingdreef (Beveren)
De oude beuken toegangsdreef van het Hof ter Saksen werd in 2006 vervangen met plantsoen van Hollandse linde. De weg is gekasseid en heeft aan beide zijden een comfortzone voor fietsers en wandelaars. Tweeënveertig jonge bomen (maat 20/25) werden aangeplant met ruime plantafstanden van 17 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen.


ID: 17358 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Engelbertusparochie met tuin

Sint-Engelbertusstraat 19 (Beveren)
De pastorie van Prosperdorp werd gebouwd in 1910 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Jules Goethals, als één geheel met de naastliggende Sint-Engelbertuskerk. Een bakstenen omheinigsmuur sluit de grote pastorietuin langs de straatzijde af.


ID: 130849 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Verheyenplein (Beveren)
Tegenover de Sint-Laurentiuskerk werd na de Eerste Wereldoorlog een opgaande linde aangeplant als vredesboom. Bij de aanleg van het Verheyenplein kreeg de boom een ruim plantvak toebedeeld.


ID: 130984 | Landschappelijk element

Den 'Dikken Eik' in het Meerdaalwoud

Bierbeek (Bierbeek)
Den Dikken Eik bevindt zich aan het begin van de Dikke Eikdreef, op de kruising met de Kanseliersdreef in het Mollendaalbos. Dit is de dikste, en vermoedelijk ook oudste, boom van het Meerdaalwoud.


ID: 307545 | Landschappelijk element

Taxushaag bij Lourdeskapel

Bisschoppenstraat (Bierbeek)
In de Bisschoppenstraat staat de kapel O.-L.-Vrouw van Lourdes of de kapel van Klein Scherpenheuvel die in 1906 werd opgericht door de familie Daulmerie-Marteau. Rondom de kapel werd in een halve cirkel een taxushaag (Taxus baccata) aangeplant.


ID: 306190 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dassenstraat, Hoogstraat, Korbeek-Losestraat, Merenstraat, Noéstraat (Bierbeek)
De lindeboom op het kruispunt van vijf wegen tussen Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo werd omstreeks 1830 geplant als vrijheidsboom, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België.