Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

641 resultaten


ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravensteenhof

Ravenstijn 1 (Lier)
Domein met neoclassicistisch landhuis, koetshuis, boswachterswoning, kapel, als folly opgetrokken toilet, een hoeve met deels ommuurde moestuin en relict van een hoogstamboomgaard, bereikbaar via een korte dreef. Park met deels bewaarde oudere walgracht, heringericht in laat-landschappeijke stijl met vijvers, tuinbruggen, parkbos, bomenrijen en bomengroepen, centraal gazon en solitaire monumentale bomen, standbeeld en bewaard toegangshek.


ID: 131956 | Landschappelijk element

Taxus vlechtwerkhaag bij hoeve Den Stricht

Holderbeke 21 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Het is een grotendeels afgestorven vlechthaag van taxus met hier en daar nog een paar uitlopers. Vermoedelijk dateert de haag uit de bouwperiode van de gesloten hoeve (1820).


ID: 131024 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van taxus

Lierenhoek 7 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Dergelijke dichte scheerhagen waren ook bedoeld om inkijken en indringing te voorkomen.


ID: 33434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein landhuis De Rode Poort

Appensvoordestraat 161 (Lievegem)
Landhuis, gelegen in een mooie tuin met vijver en in de omgeving van het huis een oude Japanse notenboom. Volgens de huidige eigenaar, bewaarde geveltekening en tuinontwerp van jonker G.P.E. Odemaer uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tuin toegankelijk via ijzeren hek tussen bepleisterde en blauw-wit geschilderde hekpijlers.


ID: 33462 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Dorp 15 (Lievegem)
Het neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden uit de tweede helft van de 19de eeuw bevindt zich in een omhaagde voortuin met een opgaande beuk en afgesloten door twee ijzeren hekken.


ID: 33725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Langestraat 1 (Lievegem)
De boerenwoning van de hoeve met losse bestanddelen dateert uit de 18de eeuw, maar heeft een oudere kern die in oorsprong mogelijk tot de 16de eeuw opklimt. Bij de hoeve bevindt zich een deels door een meidoornhaag begrensde hoogstamboomgaard. Rijen knotwilgen omzomen het erf en weiland grotendeels.


ID: 33592 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch landhuis met tuin

Vredesdreef 22 (Lievegem)
Herenhuis in neoclassicistische stijl met omringende tuin afgesloten door middel van ijzeren hek tussen dito pijlers, daterend van circa 1870. Bepleisterd dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder schilddak.


ID: 300081 | Landschappelijk element

Park van Lint

Koning Albertstraat (Lint)
Het park van Lint werd kort na 1923 aangelegd in Engelse landschapsstijl rondom het in dezelfde periode gebouwde neoclassicisitsche kasteel Lindenhof.


ID: 134211 | Landschappelijk element

Boomgaard en tuin van het Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30 (Linter)
Feodaal kasteel, afgebrand in 1868 en heropgebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw en opnieuw aangepast in 1906; waterkasteel met boomgaard van circa 2,5 hectare met 4 appelaars en 46 perelaars met stam­ omtrekken tot meer dan 2 m; relicten van landschappelijke sierbeplanting.


ID: 70285 | Bouwkundig element

Hoeve ter Marliereput en wegkapel

Molenstraat 8 (Lo-Reninge)
Aan de straat gelegen hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met lage losse roodbakstenen bestanddelen rondom een met gras begroeid erf. Eenvoudige boerenwoning, bakhuis van het enkelvoudig type en schuur met geïncorporeerde stal. Eenvoudige roodbakstenen dankkapel van 1945 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Bevrijding. Een meidoornhaag sluit het erf aan de straatzijde af.