Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 76254 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Beekstraat 46-58 (Assenede)
Voormalige vellenfabriek, volgens het kadasterarchief opgericht in 1896, in 1934 omgebouwd tot acht arbeiderswoningen, waarvan vandaag nog 7 bewaard.


ID: 76238 | Bouwkundig element

Brouwerijsite De Cleene

Beekstraat 8 (Assenede)
Brouwerswoning en brouwerijgebouw van de brouwerij De Cleene, opgericht in 1910. Achterin gelegen burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met voortuin en fraai gesmeed ijzeren hek. Rechts, voormalige smidse en brouwerijgebouw onder imposant pannen zadeldak.


ID: 76007 | Bouwkundig element

Winkel met smidse

Diederikstraat 16 (Assenede)
Winkelhuis, voorheen met smidse achteraan, nu Huyse 1900. Hoekhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1911 door smid K. Van Vooren. Verankerd bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen op een plint van arduinplaten, gemarkeerd door een goed bewaarde drieledige houten winkelpui.


ID: 76038 | Bouwkundig element

Hof van Bassevelde

Dorp 146 (Assenede)
Voorheen zetel van het leenhof van Bassevelde en woonplaats van de heren van Bassevelde, tot in de 16de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in de periode 1884-85 buiten de zuidelijke walgracht een nieuw hoevecomplex gebouwd met boerenwoning en stokerij, die later omgevormd werd tot maalderij. Nog grotendeels omgrachte site met grote waterpartij ten noorden van de boerenwoning, toegankelijk via een lange dreef.


ID: 76030 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Dorp 60 (Assenede)
Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met klassieke dubbelhuisopstand en twee bepleisterde en witgeschilderde straatgevels, gebouwd in 1870. De aansluitende oranjerode en gele bakstenen travee met venster vormt de zijgevel van de in 1909 aangebouwde veranda. Ook het ijzeren hek ernaast dateert uit dezelfde periode. De vroegere brouwerijgebouwen en de huidige grote tuin zijn toegankelijk via een ijzeren hek tussen gemetste bakstenen pijlers.


ID: 76051 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hogevorst 29 (Assenede)
Hoevetje met losstaande bestanddelen op begraasd en beboomd erf, afgesloten door ijzeren hek, en van de straat gescheiden door de Moerwatergang.


ID: 76283 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 15 (Assenede)
In de eerste helft van de 20ste eeuw gekend als koffiebranderij en confituurfabriek Poppe. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met oudere kern van één bouwlaag en heden verankerde bepleisterde en geschilderde voorgevel op geschilderde plint. In achterbouw, bewaarde vroegere bedrijfsgebouwen, volgens het kadasterarchief opgericht in 1942.


ID: 76107 | Bouwkundig element

Dorpswoning met winkel en koperslagerij

Markt 5 (Assenede)
Woning en voormalige winkel en koperslagerij. Rijhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Nu gecementeerde en geschilderde lijstgevel gemarkeerd door een gevelbrede drieledige houten winkelpui uit het begin van de 20ste eeuw en kenmerkende omlijste oculi in de halveverdieping.


ID: 76108 | Bouwkundig element

Interbellumwoning met achterliggende maalderij Tack

Markt 7, Stadhuisstraat (Assenede)
Aan de Markt palend dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, vernieuwd in 1937. Bakstenen parement op hoge arduinen plint, gemarkeerd door een dieperliggende deur en driezijdige erker met aansluitend balkon op de bovenverdieping. Aan de Stadhuisstraat palend bakstenen maalderijgebouw van oorspronkelijk twee bouwlagen en zadeldak.


ID: 76110 | Bouwkundig element

Hoeve en stoommelkerij Mijn Goest

Nieuwe Boekhoutestraat 64 (Assenede)
Hoeve, vermoedelijk uit de 18de eeuw, in 1893 voorzien van een stoommelkerij. Volgens het kadasterarchief werd het oude boerenhuis in 1910 vergroot en verbouwd tot een landelijke woning in regionalistische stijl met vooral in het interieur invloeden van de cottagestijl.