Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 213890 | Bouwkundig element

Kapel met klaslokalen

Hendrik Consciencelaan, Peter Benoitlaan 15 (Bredene)
Eerste bedehuis van Bredene-Duinen, in 1925 gebouwd en in 1926 in gebruik genomen als voorlopige kerk met klaslokalen op de bovenverdieping. Langwerpig, eclectisch gebouw van twee bouwlagen, met bakstenen gevel van drie traveeën met opgetrokken puntgevel en met aanpalend torenvolume van twee bouwlagen op vierkante plattegrond, bekroond door kantelen.


ID: 54435 | Bouwkundig element

Koninklijk Werk Ibis

Prinses Elisabethlaan 1-2, 3 (Bredene)
Stichting van 1906 onder be­scherming van Prins Albert. Voormalig brouwerswoning; oorspronkelijk weeshuis. Twee bouwlagen, acht (nummer 1) en vijf traveeën (nummer 2) onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen); dakkapel­len onder afgeknot tent­dak en typerende hoge schoorstenen. Ge­ce­menteerde en licht­grijs be­schilderde lijstgevel.


ID: 54437 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis van Bredene

Prinses Elisabethlaan 15-16, 17 (Bredene)
In sluitsteen van centrale rondboogdeur gedateerd 1864; ge­com­bi­neerd met gemeenteschool­. Vrij­staand, eclectisch geheel met twee bouwlagen onder on­der­bro­ken za­del­dak (nok parallel met de straat, me­cha­ni­sche pan­nen); gemeente­huis van drie traveeën geflankeerd door twee lagere, analoge onder­wijzers­wo­nin­gen van drie traveeën zie achterliggende, voormalige gemeen­te­school van 1874. Bakstenen lijstgevel.


ID: 71058 | Bouwkundig element

School met onderwijzerswoning en gemeentehuis van Tongerlo

Dorpstraat 33 (Bree)
school met onderwijzerswoning en gemeentehuis, gebouwd in 1887-90 naar ontwerp van L. Jaminé, op de hoek met de Poststraat.


ID: 70817 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool

Grauwe Torenwal 16 (Bree)
Vrije Basisschool. Langgestrekt, alleenstaand gebouw uit het interbellum. Negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder wolfsdak.


ID: 86042 | Bouwkundig element

Klooster en school

Opitterkiezel 211 (Bree)
Klooster en school, daterend uit eind 19de-begin 20ste eeuw, in eclectische stijl. Het klooster is een alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak.


ID: 301813 | Bouwkundig element

Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Academiestraat, Biskajersplein, Blekersstraat, Carmersstraat, Engelsestraat, Genthof, Gouden-Handrei, Gouden-Handstraat, Hoornstraat, Jan van Eyckplein, Kandelaarstraat, Koningstraat, Kraanrei, Krom Genthof, Langerei, Langestraat, Leffingestraat, Minneboplein, Molenmeers, Oosterlingenplein, Schrijnwerkersstraat, Sint-Annakerkstraat, Sint-Annarei, Spiegelrei, Spinolarei, Strostraat, Torenbrug, Verversdijk, Wijnzakstraat (Brugge)
De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.


ID: 29218 | Bouwkundig element

Poortersloge

Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.


ID: 71809 | Bouwkundig element

Jongensschool

Arendstraat 34 (Brugge)
Half vrijstaand huis, eenvoudige, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met segmentboogvormige openingen. Rechts een laag gebouw, deuren met afgeschuinde dagkanten.


ID: 81824 | Bouwkundig element

De Bogaerde

Arsenaalstraat 4 (Brugge)
Samenstel van enkele klassenvleugels in neo-Brugse stijl, respectievelijk van links naar rechts uit het vierde kwart van de 19de eeuw, van 1908, van 1921 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) en van 1948 naar ontwerp van architect M. Hocepied (Brugge). Typerend voorkomen van Brugse traveeën, type I en getrapte toppen, zijtrapgevels, maaswerk.