Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 301918 | Bouwkundig element

Steenkoolmijn van Waterschei: Cité industrielle

André Dumontlaan 31, Duinenlaan 2-4, Kerkeweg 2-36, Meridiaanlaan 1-3, 4-35, 36-76, Nijverheidslaan 1-63, Parklaan 1 (Genk)
De Cité Industrielle vormt de vroegste kern van mijnwerkershuisvesting bij de mijn van Waterschei, gebouwd vanaf 1910 in opdracht van de nv 'Charbonnages André Dumont sous Asch'. Ze omvat arbeiders-, bediende- en ingenieurswoningen, maar eveneens monumentale directeurswoningen.


ID: 301854 | Bouwkundig element

Steenkoolmijn van Zwartberg: Ingenieurs- en personeelswoningen

Koning Boudewijnlaan 1-3, Marcel Habetslaan 1-31 (Genk)
De Marcel Habetslaan vormt de locatie van de reeds voor de Eerste Wereldoorlog aangevatte ingenieurs- en directeurswijk van de mijn van Zwartberg. De zeventien villa’s voor ingenieurs en kaderpersoneel kwamen gespreid tot stand, tot na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 122180 | Bouwkundig element

Steenkoolmijn van Winterslag: Staatstuinwijk

Staatstuinwijk 1-30 (Genk)
De Staatstuinwijk vormt een ensemble personeelswoningen, dat werd opgericht als een losstaand geheel in de nabijheid van de mijncités van Winterslag. De wijk werd opgericht omstreeks 1927 door de Belgische staat in functie van de huisvesting van spoorwegpersoneel van de NMBS.


ID: 306498 | Bouwkundig element

Personeelswoningen van de Naamloze Maatschappij van electriciteit te Genck

Stalenstraat 130-132 (Genk)
Tweewoonst met elementen van cottagestijl, waarvan de bouw in 1914 werd geregistreerd in het kadaster. De bouwheer van de personeelswoningen was de in Brussel gevestigde Naamloze Maatschappij van electriciteit te Genck.


ID: 217004 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Bosstraat 80 (Gent)
De voormalige boswachterswoning bij het kasteel Schouwbroek is gelegen aan het toegangshek en de lindedreef naar het kasteel en is kort na het kasteel gebouwd vermoedelijk onder leiding van dezelfde architect, Achille Marchand, en wordt in het kadaster geregistreerd in 1908. Het villaatje van twee bouwlagen is opgetrokken in een architectuur met reminiscenties aan de cottagestijl.


ID: 26292 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauw Huys

Bosstraat 85, 89 (Gent)
Uitgestrekt park met vijver aangelegd in landschappelijke stijl met fraai kasteel met laat-classicistische inslag opgetrokken in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en uitgebreid in 1817 met twee vooruitspringende risalieten, een oranjerie en een groot salon, naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Portierswoning met oranjerie en voormalig wagenhuis uit 1845. Ommuurde moestuin ten zuiden van toegangspoort met dubbele arduinen hekpijlers.


ID: 26438 | Bouwkundig element

Personeelswoningen en duiventoren

Boswachterstraat 1-13, Hélène Maréchalhof 1 (Gent)
Personeelswoningen en duiventoren van het verdwenen kasteel Van de Velde. Groep huisjes van één bouwlaag gesitueerd bij het begin van de straat en per twee geschikt rondom half besloten tuintjes. Vierkante duiventoren gebouwd tegen de achtergevel van nummer 7-9.


ID: 26440 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Boswachterstraat 30 (Gent)
Hofstee van boswachter Bruneel, later ook herberg In de Nieuwe Wandeling. Kleine hoeve met losse bestanddelen en door haag omzoomd erf. Vlakbij de weg gelegen boerenwoning van het dubbelhuistype met drie traveeën onder zadeldak, van 1898.


ID: 24558 | Bouwkundig element

Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.


ID: 20456 | Bouwkundig element

Herenhuis Hotel Reylof

Brouwersstraat 21, Hoogstraat 36 (Gent)
Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl met dienstwoningen en achteruitgang in de Brouwersstraat, geschikt rondom een geplaveide binnenplaats. Ontpleisterde zandstenen voorgevel met oorspronkelijk acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen, volgens bouwaanvraag daterend van 1724.