534 resultaten
ID: 36619 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schelderodeplein 8-9, 8A (Merelbeke-Melle)
Het deels ommuurde kasteeldomein, met aanhorigheden in park met vijver, bevindt zich tussen de Gaversesteenweg en de Scheldemeersen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel uit 1865 is ontworpen door en voor oudheidkundige Florimond Van de Poele, in samenwerking met baron Jean Bethune. Het merkwaardige bakstenen kasteel met zijn sprookjesachtig voorkomen is in neogotische stijl opgericht naar patroon van de 15de-eeuwse Brugse gotiek. Het park werd aangelegd in landschapsstijl en dit volgens de mode en stijlkenmerken typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 36416 | Bouwkundig element
Van Laetestraat 1, 1A (Merelbeke-Melle)
Kasteel gebouwd in 1898, naar ontwerp van architect Achille Marchand, door advocaat Wingfield Harold Drory in een lusttuin met vijver. Kasteelpark van 35 hectare. Merkwaardige grote villa geïnspireerd op de traditionele Engelse landhuisarchitectuur. IJskelder in een heuvel onder een tuinpaviljoen in cottagestijl van 1899. U-vormig bijgebouw bestaande uit hovenierswoning, paardenstallen en wagenhuis.
ID: 36297 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Varingstraat 23 (Merelbeke-Melle)
Het kasteeldomein de Varens omvat het kasteel, grotendeels omgeven door een waterpartij, in een landschappelijk park met typische afhangende bijgebouwen. Het kasteel verkreeg zijn huidig uitzicht voornamelijk in 1901-1902 bij de vergroting ervan door de toenmalige eigenaar, baron de Saint-Génois des Mottes. Het koetshuis met paardenstallen en het speelhuis werden in diezelfde jaren gebouwd. IJskelder naast de toegangsweg vooraan in het park, gebouwd circa 1816.
ID: 205980 | Bouwkundig element
Leopoldlaan (Middelkerke)
De oorspronkelijke duinpaviljoentjes zijn alle opgericht in het begin van de 20ste eeuw. Heropgebouwd in 1966 na oorlogsschade. De paviljoentjes zijn allen opgericht op de toppen van duinmassieven die in de loop der tijd voorzien zijn van aangepaste beplanting en slingerende, verharde paden met bekleding.
ID: 55102 | Bouwkundig element
Lombardsijdelaan 18 (Middelkerke)
Alleenstaande cottage in tuin met lage bakstenen muur onder ezelsrug langs straatzijde; wederopbouw uit jaren 1920. Twee bouwlagen en twee traveeën onder geknikt schilddak waarin dakkapellen. Gele baksteenbouw, verfraaid met erkers onder luifels onder meer gesuperposeerd en uitlopend op balkon in overkragende geknikt topgevel waarin pseudovakwerk. Achterliggend tuinhuisje in dito bouwtrant.
ID: 52832 | Bouwkundig element
Colburnlei 5 (Mol)
Typische villa met omringende tuin, opgetrokken circa 1925 in opdracht van de glasfabriek Glaverbel.
ID: 24239 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsplein Slyps 10 (Moorslede)
Gedeeltelijk omwalde pastorie in beboomde tuin, ten westen van de kerk. Toegang onder meer via brug met houten paviljoentje onder geknikt tentdak (leien), tegenover het kerkportaal. Dubbelhuis in de trant van de bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Pastorijstraat, mechanische pannen); aanpalende, links en rechts lage dienstgebouwtjes onder schilddaken.
ID: 13590 | Bouwkundig element
Deurnestraat 167 (Mortsel)
Landhuis van zes + drie traveeën onder overkragend schilddak, in neorenaissancestijl van 1889 naar ontwerp van Edmond Leclef.
ID: 38574 | Bouwkundig element
Drapstraat 43 (Nazareth-De Pinte)
Alleenstaand burgerhuis met omringende tuin, van de straat afgesloten door fraai ijzeren hekken op arduinen sokkel en inrijhek. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd in 1900 naar ontwerp van architect De Bakker. In de voortuin links, rond bakstenen tuinpaviljoentje onder strooien kegeldak. Aangelegde tuin met vijver en betonnen brugje achteraan.
ID: 38486 | Bouwkundig element
Hemelrijkstraat 14 (Nazareth-De Pinte)
Oude villa in ruime omringende tuin met ijzeren straathekken tussen gietijzeren zuilen met siervaasbekroning, gebouwd als zomerverblijf in 1866. Bakstenen constructie op vierkante plattegrond met twee bouwlagen onder verspringende lage en overstekende zadeldaken op uitgesneden houten consoles. Achterin tuin met vijver, achthoekig tuinpaviljoen boven ijskelder. Ten noorden aan de straat, bakstenen dienstgebouwen en stallen, in kern van 1866.