Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

581 resultaten


ID: 10634 | Bouwkundig element

Houten huisje

Sint-Annastraat 133 (Lier)
Alleenstaand rechthoekig houten huisje van één bouwlaag onder overkragend zadeldak, uitziend op de dijk van de afleidingsvaart.


ID: 10651 | Bouwkundig element

Hoeve De Leenhoeve

Spreet 21 (Lier)
Langgestrekte hoeve met boomgaard ten noorden en gelegen te midden van weiland. Jaarankers 1751 in de noordelijke zijgevel. Verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gecementeerde plint, samen elf traveeën, onder zadeldak


ID: 10647 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Spreet 7 (Lier)
Achterin gelegen hoeve, mogelijk met 18de-eeuwse kern. Verankerd bakstenen gebouw onder zadeldak.


ID: 74265 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kardinaalshoek 21 (Lierde)
Voormalig boerenarbeidershuis loodrecht ingeplant ten opzichte van straat, achter muur en breed ijzeren toegangshek aan gemetste pijlers. Bakstenen breedhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak, oude kern mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw, deels herbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 47475 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Achterste Moereind 16 (Lille)
Hoeve met waterput in omhaagde moestuin vooraan en boomgaard links; zeven traveeën en één bouwlaag onder rechts afgewolfd zadeldak, opklimmend tot midden 19de eeuw, op het kadaster ingetekend in 1858.


ID: 13718 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kinderstraat 27 (Lint)
Rechthoekig gebouw, vermoedelijk van circa 1725 in vakwerkbouw, in de eerste helft van de 19de eeuw op bestaande funderingen in steen gebouwd.


ID: 70187 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Burgweg 17 (Lo-Reninge)
Breedhuis van vijf traveeën + linker opkamertravee onder zadeldak. Rode verankerde 19de-eeuwse baksteenbouw. Het huidige bakstenen volume terug gaat op een veel andere, vermoedelijk 17de-eeuwse constructie in stijl- en regelwerk. Ten westen van het erf, voormalige wagenmakerij, als volume reeds gedeeltelijk aangeduid op het primitief percelenplan van circa 1835.


ID: 70222 | Bouwkundig element

Militaire keuken Belgisch leger

Romanestraat (Lo-Reninge)
Voormalige militaire keuken uit de Eerste Wereldoorlog van het Belgische leger.


ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.


ID: 18133 | Bouwkundig element

Kapel der Miraculeuze kruisen en kruiswegkapellen

Eksaarde-dorp, Kruiskapeldreef, Oosteindeken, Ramstraat (Lokeren)
Bedevaartkapel, in 1626 gebouwd op de plaats waar in 1317 twee kruisen gevonden werden waaraan bovenmenselijke krachten toegeschreven worden. Op de ongeveer 2 kilometer lange weg van de kerk tot aan de kapel zijn veertien kruiswegkapelletjes geplaatst, in zandsteenbouw op arduinen sokkel en daterend van 1877.