Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 44154 | Bouwkundig element

Gedenkkruis voor adjudant Charles Dresse

Poperingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Natuurstenen gedenkkruis, ter herinnering aan adjudant Dresse, die op deze plek stierf tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Het gedenkteken in de vorm van een Bretoens calvariekruis, centraal opgesteld binnen een perk met een gecementeerde bakstenen omheiningsmuur, is gerealiseerd door architect E. Deshaves en steenhouwer E. Libois en werd onthuld op 18 september 1922.


ID: 47669 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsesteenweg 41, 41A (Lebbeke)
Oorspronkelijk burgerhuis in neogotische stijl gebouwd in 1896 en in 1939 geschonken aan de zusters. Woning aan de achterzijde met één bouwlaag verhoogd en uitgebreid met een nieuwbouw met twee bouwlagen aan de tuinzijde. Grote beboomde tuin met onder meer een Calvarie met levensgrote witgeschilderde beelden en een Lourdesgrot in kunstrustiek.


ID: 47852 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats met oorlogsmonument

Kerkhofstraat (Lebbeke)
De begraafplaats werd ingewijd op 4 oktober 1865. In 1895 een eerste maal vergroot aan de noordzijde met een gelijkaardig perceel, in 1897 afgeboord door een taxushaag en voorzien van een dodenhuisje in de noordwesthoek. Het kerkhofkruis met grafmonument werd gerealiseerd circa 1905. In 1935 werd de begraafplaats nog vergroot.


ID: 88636 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Laurierstraat (Lebbeke)
Nieuwe begraafplaats aangelegd naar ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Edouard Bouwens in 1889. Aan de westzijde vormt het 18de–eeuwse toegangshek en ijzeren afsluiting op lage muurtjes de begrenzing. Brede centrale hoofdlaan leidend naar een calvarieberg met imposant kerkhofkruis. Imposant monument van 1890 naar ontwerp van voornoemde architect.


ID: 24314 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Calvarie met lindes

Groene Jagerstraat 8 (Ledegem)
Calvarie op kunstmatig heuveltje beschaduwd door twee lindebomen. Gecementeerd kruis geflankeerd door beelden van Maria en Johannes, opgericht op basement van gecementeerde puinsteen, trap van kasseistenen; vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 24275 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Kerkplein (Ledegem)
Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand, gelegen te midden van plein en omzoomd door struikgewas en pad. Ten oosten van de kerk, graftombe van graniet van de familie Mulle de Terschueren (1925), die de oorspronkelijke grafkelder uit het tweede kwart van de 19de eeuw en rouwkapel vervangt. Ten zuiden van de kerk oorlogsgedenkteken.


ID: 91495 | Bouwkundig element

Wegkruis Beiaardlindekruis

Beiaardstraat (Lendelede)
Wegkruis gelegen op het hoogste punt van Lendelede (42,5 meter), aan de erfoprit van de hoeve en voormalige Beiaardmolensite "ter Goudberg". Het kruis wordt volgens literatuur reeds vermeld in 16de-eeuwse bronnen. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 91503 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Dorpsplein (Lendelede)
Laatgotische parochiekerk uit het begin van de 16de eeuw met behoud van de tweede helft 13de- of begin-14de-eeuwse vroeggotische toren, aangevuld met neogotische toevoegingen en herstellingen van rond de eeuwwisseling van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 91515 | Bouwkundig element

Wegkruis Claerbouts Kruis

Geitestraat (Lendelede)
Kruisbeeld geflankeerd door twee treuressen, binnen een perkje met draadafsluiting en smeedijzeren hekje, toegankelijk vanaf de straat. Houten kruis onder rondbogig afdakje met opschrift "INRI" en ouder gietijzeren witgeschilderd Christusbeeld.


ID: 91517 | Bouwkundig element

Molenaarswoning Kotjesmolenhof en wegkruis Kotjesmolenkruis

Groenstraat 20 (Lendelede)
Voormalige molenaarshoeve van de Kotjesmolen, die gelegen was ten zuidwesten van het woonhuis. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats bebouwing weergegeven maar nog geen molen. Tussen 1790 en 1803 wordt op de grens met Izegem de Kotjesmolen opgericht.