Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 133392 | Landschappelijk element

Dreef van tamme kastanje

Schutterijstraat 20 (As)
De voormalige hoeve gelegen in de Schutterijstraat 20 is langs de voorzijde bereikbaar via een dreef van tamme kastanjes. Op basis van een telling van jaarringen van een ouder omgehakt exemplaar, werd de leeftijd van de dreef geschat op 90 à 100 jaar. Aanvankelijk telde de dreef 28 bomen. Nu zijn er nog 25 aanwezig, waarvonder 3 jonge inboetelingen en een berk.


ID: 135069 | Landschappelijk geheel

Kobbegem en Bollebeek

Asse, Kobbegem, Mollem, Zellik (Asse), Brussegem (Merchtem)
Dit gebied is gelegen tussen Asse en Wemmel. Bollebeek en Kobbegem zijn zeer landelijke gehuchten rond enkele historische hoeves, aansluitend bij een open landschap. Het gebied wordt gekenmerkt door de alluvia van een aantal beken. Perceelsvormen bleven gedurende enkele eeuwen nagenoeg ongewijzigd. Bomengroepen, bomenrijen, taluds en houtkanten accentueren het landschap. Aan de rand van de drassige beekdalen vinden we talrijke bronnen.


ID: 130791 | Landschappelijk element

Opgaande es als grensboom

Kobbegem (Asse)
De gewone es (Fraxinus exelsior) bevindt zich op een kruispunt van wegen op de grens van de gemeenten Asse (deelgemeente Kobbegem) en Merchtem (deelgemeente Hamme). Hij werd aangeplant als grensboom om de ingewikkelde grens tussen beide gemeenten vast te leggen. Deze 15 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 3,20 meter op 1,50 meter hoogte en een maximale kroondiameter van 18 meter (opname in 2009). De gewone es is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertoont een representatieve vorm voor de soort. Als baken heeft deze boom een ruimtelijk-structurerende functie.


ID: 305380 | Landschappelijk element

Tamme kastanje bij boomgaard

Boterberg (Asse)
Langs de Boterbergveldlos staat een imposante tamme kastanje. De opgaande boom staat op de perceelsrand van een weiland met boomgaard. Door zijn omvang is de kastanje goed zichtbaar van op de omliggende percelen.


ID: 308310 | Landschappelijk element

Meerstammige gladde olm als grensboom

Boven Vrijlegem, Fort (Asse)
Deze meerstammige gladde olm staat langs een veldweg, op een perceelsgrens waar vroeger een dijkje lag.


ID: 305382 | Landschappelijk element

Hollandse linde als kruis- en hoekboom

Edingsesteenweg (Asse)
Waar een onverharde weg samenkomt met de Edingsesteenweg staat een opgaande Hollandse linde. Deze boom werd aangeplant in de hoek van het kadastraal perceel om de eigendomsgrens te markeren. Vlakbij de linde stond een wegkruis dat intussen verdwenen is.


ID: 76656 | Bouwkundig element

Kasteel La Morette met hoeve en graanwindmolen

Edingsesteenweg 206-208 (Asse)
Kasteel La Morette met bijhorende hoeve en graanwindmolen, gelegen op de Moretteheuvel op het einde van de baan rechts nabij de grens met Ternat.


ID: 76764 | Bouwkundig element

Eenvoudige wegkapel

Gentsesteenweg (Asse)
Eenvoudige wegkapel op rechthoekige plattegrond onder achteraan afgewolfd zadeldak, waarvan de inplanting opklimt tot de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 76770 | Bouwkundig element

Negentiende-eeuws hoevecomplex

Gentsesteenweg 376 (Asse)
Eenvoudig doch nagenoeg intact, negentiende-eeuws hoevecomplex met losstaande bestanddelen, geschikt rondom een gekasseid erf met notelaar en voormalige mestvaalt; boomgaard ten westen.


ID: 76675 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Kerkstraat 5 (Asse)
Dubbelhuis gelegen op de hoek met het Kerkplein. Volgens D. De Grave opgetrokken in 1845 naar ontwerp van de provinciale architect L. Spaak.