Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1423 resultaten


ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hansbeke

Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.


ID: 35332 | Bouwkundig element

Herenhuis en oudere hofstede

Warandestraat 27 (Deinze)
Alleenstaand herenhuis en oudere hofstede; nu dienstgebouw; gelegen binnen een meerdelige circulaire omgrachting. Huidig uitzicht vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verankerde, beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand. Ten westen, buiten de omwalling gelegen, vroegere hoeve.


ID: 8173 | Bouwkundig element

Landhuis gedateerd 1906

Stationsstraat 7 (Denderleeuw)
Alleenstaand neogotisch gebouw van twee verdiepingen met sierlijk volumespel, gelegen in een grote tuin met toegang via een ijzeren hek. Baksteenbouw met gebruik van arduin voor afwerking van de onderdelen. Natuurstenen plint.


ID: 48977 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof ter Geesten

Dokter Haekstraat 35-37 (Dendermonde)
Het landhuis met omringend park is opgetrokken in neoclassicistische stijl, met reminiscenties aan de empirestijl, te dateren omstreeks het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdgebouw, nummer 37, vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een afgeplat schilddak met hekwerk met pijlmotief tussen de schouwen. Voormalige pachthof, nummer 35, met een bewaarde configuratie aan een gekasseid erf, een bakhuis van circa 1901 en poortdoorrit. Het parkdomein met landschappelijke aanleg en glooiende gazons herbergt verschillende pittoreske tuinfolies.


ID: 48676 | Bouwkundig element

Lustdomein van de abt van de abdij van Affligem

Eegene 134-136, 134A-C (Dendermonde)
Herenhuis gelegen aan de Schelde, vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenverblijf van kardinaal de Franckenberg, later olieslagerij Veldeman en maalderij en olieslagerij Duerinck. In 1886 wordt het huis uitgebreid, de oude bijgebouwen gesloopt en vervangen door de nog bestaande bedrijfsgebouwen en dienstgebouwen gegroepeerd in gesloten opstelling rondom de binnenplaats. Erf met voortuin aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met centraal inrijhek aan ronde hekpijlers en bakstenen muur.


ID: 48162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Gentsesteenweg 120 (Dendermonde)
Eclectisch landhuis, in 1925 als buitenverblijf gebouwd. De woning werd samen met een conciërgewoning opgetrokken naar de plannen van architect Carlos Malfait. Volledig omgracht domein, afgescheiden van de straat door een haag, toegankelijk via een ijzeren hek. Verdiepte tuin met geometrische vijver, een veelheid aan exotische bomen en een prieeltje. Villa van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien en zinken mansardedak. Aan de straat palende voormalige conciërgewoning met inbegrip van paardenstal en remise.


ID: 48980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis J. Van Mossevelde met tuin

Ouburg 10 (Dendermonde)
Dokterswoning met kasteelallures in neoclassicistische stijl uit 1832. De monumentale villa bevindt zich op een ommuurd terrein met aan de straatzijde een gesmeed ijzeren hekwerk met poort, en met aan Ouburg een aangelegde voortuin met een waardevol bomenbestand. Het hoofdgebouw met dubbelhuisopstand telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De woning wordt aan weerszij begrensd door een haaks naar achter gelegen vleugel van twee bouwlagen met bekronende balusterborstwering.


ID: 48981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis R. Van Mossevelde met tuin

Ouburg 9 (Dendermonde)
Dit monumentaal herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in neoclassicistische stijl van 1870 is centraal ingeplant in een uitgestrekt park voorzien van romantische tuinelementen zoals onder meer de achtvormige vijver met gesmeed ijzeren bruggetje en Mariagrot. Schuin achter de villa in de zuidoosthoek van de tuin is een voormalig koetshuis uit eind 19de eeuw bewaard. In het interbellum werden in de tuin schoolgebouwen opgericht in opdracht van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, die ten oosten grenzen aan het koetshuis.


ID: 48802 | Bouwkundig element

Kasteeltje brouwer J. Duerinck-Heyvaert

Sint-Gillislaan 6 (Dendermonde)
Achterin gelegen villa in eclectische stijl met reminiscenties aan de cottagestijl, opgetrokken in 1913-1914 door brouwer J. Duerinck-Heyvaert naast de brouwerij. Bakstenen hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken. Voorgevel met dubbelhuisopstand en pittoresk voorkomen onder meer door samenstel van tuitgevel, lijstgevel en afgeknotte puntgevel met imitatievakwerk op de bovenverdieping.


ID: 48567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Sint-Margrietstraat 24 (Dendermonde)
Achterin gelegen landhuis in een omringende ruime aangelegde en ommuurde tuin, toegankelijk via verharde oprit tussen twee schamppalen. Het landhuis werd volgens de bestaande plattegrond herbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en in 1906 uitgebreid met de zuidwestelijke hoektoren. Huidige voortuin als lusttuin en boomgaard achteraan in 1925 aangelegd. Eclectische villa met neoclassicistische stijlkenmerken, van twee bouwlagen en drie + drie + twee traveeën onder een verspringend half schild-, leien schild- en plat dak, en rechts aangebouwd terras met achterliggende hoektoren.