Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1833 resultaten


ID: 302193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 76943 | Bouwkundig element

Abdij van Steenbrugge

Baron Ruzettelaan 433-437, 433A-D (Brugge)
Abdijsite, in hoofdzaak gevormd door de abdijgebouwen uit 1875-1896 en 1955-1956. De abdij is gekend voor zijn religieuze uitgaven en uitgebreide bibliotheek.


ID: 132067 | Landschappelijk element

Dubbele opgaande eikendreef Bisschopsdreef

Bisschopsdreef (Brugge)
De Bisschopsdreef is de oorspronkelijke toegangsdreef tot het kasteeldomein Rooigem, een voormalig buitverblijf van de Brugse bisschoppen. De kaarsrechte dreef, aangelegd omstreeks 1763 was georiënteerd op de Brugse belforttoren en heeft aan de zijde Polderstraat een afsluiting met natuurstenen paaltjes.


ID: 71990 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Blankenbergse Dijk 79 (Brugge)
De achterin gelegen omwalde hoeve is toegankelijk via een lange dreef eindigend bij een smeedijzeren hekken met hartmotieven en bevestigd aan natuurstenen pijlers voorzien van een bekronend bolornament. De toegang wordt geflankeerd door twee kastanjebomen.


ID: 302911 | Bouwkundig element

Markt en Burg

Blinde-Ezelstraat, Breidelstraat, Burg, Burgstraat, De Garre, Eiermarkt, Geernaartstraat, Geldmuntstraat, Hallestraat, Hoogstraat, Kleine Sint-Amandsstraat, Kuipersstraat, Mallebergplaats, Markt, Oude Burg, Philipstockstraat, Rozemarijnstraat, Sint-Amandsstraat, Sint-Jakobsstraat, Steenstraat, Vlamingstraat, Wollestraat (Brugge)
Het stadsgezicht van de Markt en de Burg met omgeving omvat belangrijke historische pleinen en straten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad Brugge.


ID: 74764 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bloemendale

Bloemendalestraat 6-8 (Brugge)
Kasteel met grosso modo L-vormige plattegrond gelegen ten oosten van de omwalling en achterliggend park, toegankelijk via een dreef bestaande uit een afwisseling van opgaande zomereiken en paardenkastanjes als knotboom. Bij het landhuis hoort een koesthuis van circa 1870 en een kasteelhoeve met 17de-eeuwse kern, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Het landhuis wordt al weergegeven op de kaart van Pourbus (1561-1571); het huidig uitzicht van het landhuis is fasegewijs tot stand gekomen, onder meer met uitbreidingen in de 18de eeuw, derde kwart 19de eeuw en vroege 20ste eeuw met de bouw van een neogotische vleugel naar ontwerp van architect Charles Dewulf.


ID: 305862 | Bouwkundig element

Vismarkt, Huidenvettersplein en Rozenhoedkaai met omgeving in Brugge

Braambergstraat 1-8, 10-18, 6A, 1A, Huidenvettersplein 1-2, 4, 10-12, 13, Jozef Suvéestraat 2A, Rozenhoedkaai 1-9, Vismarkt 1-13, 1A, Wollestraat 21-29, 33-53, 29A, 31A-B (Brugge)
Het stadsgezicht van de Vismarkt, het Huidenvettersplein en de Rozenhoedkaai met omgeving omvat belangrijke historische structuren in de Brugse binnenstad. De aanwezige structuren en de bebouwing zorgen voor een opmerkelijke historische gelaagdheid in het stadsbeeld.


ID: 77256 | Bouwkundig element

Kasteel Les Mélèzes

Brieversweg 121 (Brugge)
Kasteel "Les Mélèzes", gebouwd in 1903 zie gevelsteen, gelegen in een beboomde tuin onder meer met lorken. Voormalig zomerverblijf van de familie Yweins d'Eeckhoutte.


ID: 71814 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugse Steenweg 111 (Brugge)
Achterin gelegen hoevecomplex, bestaande uit losse bestanddelen rondom een bekiezeld erf, waarvan de gebouwen teruggaan tot de 18de eeuw. Temidden van een weiland en verbonden met de straat door een dreef met populieren. De losse bestanddelen zijn het woonhuis met geïncorporeerde stalvleugel, de schuur met wagenkot, de varkensstal en het bakhuis, het pomphuis en de aardappelkelder.


ID: 308459 | Landschappelijk element

Opgaande beukendreef bij domein De Bergskens

Daverlostraat (Brugge)
De beukendreef is de toegangsdreef naar het domein De Bergskens. De zogenaamde Olmendreef dateert uit het midden van de 19de eeuw. De dreef werd in 1991 heraangeplant met beuken.