Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 86570 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Deken Darraslaan 40 (Tielt)
Woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1931 in de wijk "Leiaardsboom" met vermoedelijk bewaarde 19de-eeuwse kern zie reeds aanwezige bebouwing op het primitief kadasterplan (circa 1830). Bouwheer is Edmond Minne, timmerman uit Tielt, die tevens een achterliggend werkhuis laat optrekken. Eenlaagswoning met hoge onderbouw (kelderverdieping) van vier traveeën onder zadeldak. Gecementeerde, geschilderde en van schijnvoegen voorziene lijstgevel. Doorlopende gekartelde fries. Fraai bewaard houtwerk van schuiframen met gebogen tussendorpel en hoge bovenlichten.


ID: 86571 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

Deken Darraslaan 46 (Tielt)
Woonhuis van voormalige 19de-eeuwse smidse gelegen in de wijk "Leiaardsboom". In 1901 wordt de smidse en het woonhuis opgesplitst door de erfgenamen van smid Felix Bourgeois; het gedeelte aan de oostzijde wordt omgevormd tot apart woonhuis (nummer 44). Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van cementbepleistering.


ID: 86573 | Bouwkundig element

Romp van Lonckes molen

Deken Darraslaan 83 (Tielt)
Ingekorte romp van Lonckes molen, een stenen koren- olie- en schorsmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgetrokken in 1848; later ook gekend als Molen Warnez.


ID: 87192 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Dosseweg 5 (Tielt)
Interbellumvilla, opgetrokken in 1941 op een perceel waar zich reeds een langwerpig landgebouw bevindt. Vrijstaand bakstenen volume van twee bouwlagen onder schilddak (groene geglazuurde mechanische pannen, nok haaks op straat), met oostelijke uitbouw onder haakse lagere nok met eenlaagse erkeruitsprong.


ID: 86599 | Bouwkundig element

Conciërge- of weverswoning met werkplaats

Feestewegel 15 (Tielt)
Woonhuis, voormalige conciërge- of weverswoning met werkplaats, gebouwd in 1927 door textielfabrikant Jean-Bernard Pollet aan het westeinde van zijn eigendom horend bij de nabijgelegen (hand-)weverij met magazijn en werkruimte, ondergebracht in "villa Clémence" en bijgebouwen op de hoek met de Stationstraat.


ID: 86615 | Bouwkundig element

Stoommelkerij Sint-Jozef

Felix D'Hoopstraat 164 (Tielt)
Voormalige stoommelkerij of zuivelfabriek Sint-Jozef, gebouwd volgens kadaster in 1936 naar ontwerp van architect René Dedlet in opdracht van de Oost-Vlaamse zuivelhandelaar Cyrille Bauwens en zijn vrouw Anna Blomme. Industrieel complex met hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder platte bedaking met roodbakstenen gevelparement. Achterliggend complex met onder meer de voormalige verwerkingsruimte, aan oostzijde de boterverwerkingsruimte, aan westzijde het ketelhuis met de koelafdeling en de achterliggende machinekamer. Aan noordwestzijde hoge ronde bakstenen schoorsteen. Achterin afdak en garage voor vrachtwagens.


ID: 86619 | Bouwkundig element

Plastiekbedrijf Injextru Plastics

Felix D'Hoopstraat 176 (Tielt)
Tielts plastiekbedrijf, opgericht in 1947 met vestiging vanaf 1953 op deze locatie. Het pand waar het plastiekbedrijf zich vestigt, is in oorsprong een hoeve die opklimt tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijk hoevegebouw, baksteenbouw met witgeschilderde beraping en zwartgeschilderde plint onder zadeldak.


ID: 86644 | Bouwkundig element

Directeurswoning en weverij

Gruuthusestraat 42-44 (Tielt)
Voormalige directeurswoning en weverij, voorheen gekend als 't Wollefabriekske, opgericht in 1901 door de textielfabrikanten Jules Janssens en zijn schoonbroer Xavier Michot. Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Achterin gelegen voormalige weverij, opgevat als een complex van twee bouwlagen onder plat dak met bakstenen parement en grote vensters.


ID: 87097 | Bouwkundig element

Hoeve

Haantjesstraat 37 (Tielt)
Hoeve uit circa 1874, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan westzijde langs de weg, aan noordzijde van de voormalige zuidelijke toegangsdreef tot het "Groot Goet ten Broucken".


ID: 87024 | Bouwkundig element

Burgerhuis het achterliggende werkplaats

Hogenhovestraat 78 (Tielt)
Interbellumwoning met achterliggend atelier, volgens kadaster als één van de eerste huizen ten noordwesten van het station opgericht in 1932, in opdracht van "plafonneerder" Achiel Van Wassenhove. Halfopen woonhuis van twee bouwlagen op L-vormig grondplan in rode baksteen onder zadeldaken.