Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4940 resultaten


ID: 27535 | Bouwkundig element

Landhuis

Wallestraat 18 (Oudenaarde)
Kasteeltje met voorgevel palend aan de voorste walgracht en met voordeur door een lange smalle gemetste boogbrug over de brede walgracht verbonden met de straat. Omhaagd goed met smal en decoratief uitgewerkt toegangshek tussen zware, bepleisterde gemetste vierkante hekpijlers op sokkel en afgedekt door een hardstenen dekplaat met dito bolbekroning. Kasteeltje waarschijnlijk van laatmiddeleeuwse oorsprong, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw of eerste helft 18de eeuw, doch aangepast in de 19de eeuw en voornamelijk gewijzigd in de 20ste eeuw.


ID: 27592 | Bouwkundig element

Watermolen Nonnenmolen

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
De Nonnenmolen was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Geheel van boerenwoning tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten zuiden, bakhuis op eiland. Bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken met molengebouw en boerenwoning. Boerenwoning van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaag, naar verluidt gedateerd 1614 op binnendeuromlijsting.


ID: 27731 | Bouwkundig element

Site Bekemolen

Westerring 72 (Oudenaarde)
Bakstenen korenwindmolen gelegen in het noordoosten van Mullem, aan de voormalige spaarvijver gevoed door de Molenbeek met bijhorende molenaarswoning. De stellingmolen werd gebouwd in 1903 door molenaar Emiel Thomaes-Walraet. Ten zuidwesten van de molen ligt het molenhof dat gebouwd werd rond 1860 en in 1950 werd heropgebouwd.


ID: 200845 | Landschappelijk element

Kasseiweg Zwijndries

Zwijndries (Oudenaarde)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 45651 | Bouwkundig element

Lindenhoeve

Dorpsstraat 51 (Oudenburg)
19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, beeldbepalend in het dorp door zijn lange, met linden afgezoomde dreef. Vrij gaaf bewaarde bakstenen gebouwen, schuur gedateerd "1873 M. Debusschere".


ID: 45594 | Bouwkundig element

Abtswoning of prelatuur van Sint-Pietersabdij

Marktstraat 25 (Oudenburg)
Abtswoning of prelatuur van voormalige Sint-Pietersabdij.


ID: 45688 | Bouwkundig element

Van Massenhoeve

Massenhoveslag 2 (Oudenburg)
De "Van Massenhoeve" is een nog steeds bedrijvige polderhoeve, gericht op veeteelt die zeker tot de 17de eeuw teruggaat. Ze heeft haar naam te danken aan de 19de-eeuwse eigenaars, de vermogende landbouwersfamilie en grootgrondbezitters Van Massenhove.


ID: 45597 | Bouwkundig element

IJzeren ophaalbrug

Oostendsesteenweg (Oudenburg)
Hagebrug, ijzeren ophaalbrug van begin 20ste eeuw over het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort.


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 45599 | Bouwkundig element

Het sluizencomplex Plassendale

Plassendale (Oudenburg)
Sluizencomplex van twee getijdensluizen en zwaaikom ten noorden van Oudenburg op het noordoost-zuidwest-kanaal Plassendale-Nieuwpoort en haaks op het oost-west-kanaal Brugge-Oostende.