Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20953 resultaten


ID: 78663 | Bouwkundig element

Hoeve

Damse Vaart West 5 (Damme)
Minimaal opklimmend tot de 18de eeuw; hoeve reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1845. Vrijstaand woonhuis langsheen de straat met stalgebouw aan de noordoostzijde en klein bijgebouwtje aan de zuidwestzijde van het erf. Witgeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen op gepekte plint.


ID: 78664 | Bouwkundig element

Hoeve d'Oude Schaapskooi

Damse Vaart West 6 (Damme)
Hoeve met 20ste-eeuws woonhuis en losstaande schuur met schaapstal uit eind 18de-begin 19de eeuw aan de westzijde van het erf. Eertijds behorend bij de "Sint-Christoffelhoeve". Schuur heropgebouwd in 1970 wegens vervallen toestand.


ID: 78665 | Bouwkundig element

Boerenwoningen

Damse Vaart West 9 (Damme)
Haaks op de straat ingeplante boerenwoningen met voortuintje, opgetrokken volgens kadaster in 1910. Gecementeerde en verankerde éénlagige baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok haaks op de straat; Vlaamse pannen).


ID: 78755 | Bouwkundig element

Hoeve Zwarte Sluyze

Damse Vaart-Noord 45-46 (Damme)
De Zwarte Sluis ligt in de meest oostelijke punt van het grondgebied van Hoeke, op de grens met Lapscheure; bovengronds is niets meer zichtbaar. Ze werd oorspronkelijk door de Watering van Reygaertsvliet in 1589 aangelegd ter vervanging van de meer zuidwaarts gelegen Hoekesluis. Hoeve met losstaande bestanddelen, zijnde boerenstalhuis en haaks daarop de schuur, gelegen rond een onverhard erf. Vrij lange erfoprit vanaf de straat, waarlangs de boomgaard. Als site reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778), huidige gebouwen dateren van de 19de en 20ste eeuw.


ID: 78797 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Damweg 14 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit twee evenwijdige vleugels, zijnde witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stal en bakstenen schuur met geïncorporeerd drieledig wagenhuis en stal; voor het woonhuis een witgekalkt bakhuis/zomerkeuken. Site aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1845). Erftoegang geflankeerd door twee grote linden.


ID: 78796 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Damweg 2 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een lange erfoprit langs Leopoldsvaart-Oost. Hoeve aangeduid op kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1845). Boerenhuis met geïncorporeerde stallen, witgekalkt met gepekte plint, onder pannen zadeldak. Driebeukige schuur en witgekalkt bakhuisje.


ID: 78942 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornstraat 15 (Damme)
Hoevetje met losstaande bestanddelen, waarvan woonstalhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Onverhard erf, gescheiden van de straat door haag.


ID: 78943 | Bouwkundig element

Stockmanshoeve

Doornstraat 16 (Damme)
Historische hoeve, naar verluidt daterend van 1748. Omhaagd domein met restanten van omwalling aan zuidzijde, afgezoomd door knotbomen. Van de historische hoevegebouwen resteert het voormalige woonstalhuis. Eénlagig boerenhuis van vijf traveeën, met in het verlengde aan noordzijde onder lagere nok, aansluitende stalvleugel met onder meer tweedelige staldeurtjes en kleine getoogde muuropeningen; laaddeurtje in noordelijke zijpuntgevel. Oostelijke aanbouw daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 78944 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Doornstraat 17 (Damme)
Dieper gelegen woonstalhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1927 ter vervanging van een 19de-eeuws, meer westwaarts gelegen hoevetje, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Beboomd en omhaagd voorerf. Eénlagige baksteenbouw met gepekte plint onder mansardedak. Dubbelhuis van drie traveeën getypeerd door rood-wit geschilderde ontlastingbogen van getoogde muuropeningen. Rechts, in voormalige stalgedeelte, nieuwe garage en klein gevelkapelletje.


ID: 78945 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Doornstraat 19-21 (Damme)
Historische, oorspronkelijk omwalde, hoeve met 18de-eeuws woonstalhuis zie datering "1788" in noordzijpuntgevel, mogelijk met oudere kern, en 19de-eeuwse bijgebouwen; thans gerenoveerd. Grotendeels heraangelegd erf, afgescheiden van de straat door knotbomen en haag; Boerenhuis thans van vijf traveeën, met twee noordelijke traveeën in ondiepere aanbouw onder lagere nok. Stalgedeelte, bakhuis/zomerkeuken en voormalige schuur.