Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 132197 | Landschappelijk element

Opgaande rij grauwe abelen

Krommejong, Peerds (Voeren)
De rij opgaande grauwe abelen staat op de perceelsgrens van enkele weilanden. De bomenrij heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132198 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Krommejong (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsgrens en grenst het erf af van de aanpalende graslanden. Er is een bijmenging van knotbomen van gewone haagbeuk, gewone es en zomereik.


ID: 132199 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Krommejong (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud bij enkele weilanden. De houtkant, geplant met als functie het voorkomen van erosie, is tevens een beeldbepalend object.


ID: 132200 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Krommejong (Voeren)
De gemengde houtkant het talud van een holle weg bestaat uit hakhout van gewone hazelaar, hakhout en opgaande bomen van veldesdoorn, knotbomen en hakhout van gewone esdoorn, opgaande bomen van gewone es, opgaande bomen van zoete kers en éénstijlige en tweestijlige meidoorn aanwezig. Als natuurlijke bijmenging is er bosrank en gewone vlier.


ID: 132202 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Krommejong (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud bij een weg. Hakhout van gewone esdoorn komt veel voor, maar ook Gelderse roos.


ID: 131731 | Landschappelijk element

Knotessenrij

Kultjen (Voeren)
De rij knotessen staat op de perceelsgrens van weilanden. Reeds op de kabinetskaart van de Ferraris worden hier vele houtkanten aangeduid. De huidige percelering gaat terug op de toestand van de Poppkaart. Vanaf de topokaart van 1873 wordt steeds een houtkant gekarteerd op deze perceelsgrens. Het bodemgebruik errond is steeds weiland of hoogstamboomgaard. De geknotte bomenrij werd aangeplant met een bepaalde functie: brand-, bouw-, ambachts-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 131760 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Kultjen (Voeren)
De oude kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsgrens van landbouwpercelen. De perceelsvormen gaan terug op de situatie zoals aangegeven op de Poppkaart. De huidige houtkant markeert een oude bosgrens. Op de Kabinetskaart van de Ferraris tot op de topografische kaarten van de tweede helft van de 20ste eeuw staat ten zuiden van de kaphaag een klein bos. De kaphaag volgt de noordelijke bosgrens. Het bos is op de kaart van 1969 gedeeltelijk gerooid. Later werd het volledig omgezet in landbouwgrond. De huidige, gemengde houtkant bestaat uit knotbomen van haagbeuk, aangevuld met opgaande bomen van zoete kers, knotzomereiken, opgaande en geknotte essen, hakhout van hazelaar en een relict van een meidoornhaag als veekering.


ID: 131761 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Kultjen (Voeren)
Deze oude, uitgedunde kaphaag wordt reeds vermeldt op de topografische kaart van 1873. Op de kadasterplannen van Popp staat de perceelsgrens gekarteerd. De oude kaphaag, bestaande uit gewone haagbeuk, met een bijmenging van meidoorn, staat op deze oude perceelsgrens. Naast deze functie kon een kaphaag ook geoogst worden ten behoeve van brand-, ambachts,- bouw- en geriefhout of loofvoedering.


ID: 131976 | Landschappelijk element

Geschoren sierhaag van haagbeuk

Kultjen 15 (Voeren)
De geschoren sierhaag staat ten noordoosten van de oprit van het erf. De hoeve, door graslanden en hoogstamboomgaarden omgeven, staat op de topokaarten van 1939 en later. De haag is aangeplant als erfafscheiding. Het is een mooi voor beeld van een representatieve groeivorm van kunstsnoei. De haagbeuk wordt in een boog over de toegang geleid en gesnoeid.


ID: 131823 | Landschappelijk element

Knotes met boomkapel

Kwinten (Voeren)
De knotes met boomkapel staat ten zuiden van de weg Kwinten. In de onmiddellijke omgeving van de boom komen twee paden bij de weg Kwinten, die richting de vallei van de Voer lopen.