Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4034 resultaten


ID: 86684 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Ieperstraat 21 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis met empire-inslag, later winkelhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.  Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is een groter L-vormig volume met bijgebouw langsheen de Kistestraat weergegeven op de plaats van de huidige nummers 19 en 21, in bezit van brouwer Henri Strack. Breedhuis van drie/vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Aangepaste begane grond met links, houten winkelpui met neoclassicistische inslag onder overkragend hoofdgestel op consoles, en rechts, inrijpoort met nieuwe garagepoort. Deur met bovenlicht.


ID: 87112 | Bouwkundig element

Smidse en kruidenierswinkel

Kanegem-Dorp 11 (Tielt)
Voormalige smidse en kruidenierswinkel. Gelegen waar de weg een hoek maakt, ten zuidoosten van de kerk.


ID: 86733 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelpand

Kortrijkstraat 10 (Tielt)
Neoclassicistisch winkelpand dat teruggaat op twee half vrijstaande smallere panden met kleine achterbouwen weergegeven op het primitief kadasterplan. In 1873 krijgen winkeliers Karolus Vandevijvere en Silvia Priem een vergunning om het pand te verbouwen tot een groot winkelpand. De gedeeltelijke afbraak en heropbouw met nieuwe haakse achterbouw aan de noordzijde wordt door het kadaster pas geregistreerd in 1905. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 86751 | Bouwkundig element

Sportwinkel van Flandrien Marcel Vanhoutte

Kortrijkstraat 114 (Tielt)
Voormalige sportwinkel van Flandrien Marcel Vanhoutte, opgericht in 1922 na vernieling van het bouwblok op de hoek met de Oude Stationstraat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bouwheer is Cyriel Dinneweth, de ontwerper is architect Edward Schelstraete (Brugge). Lijstgevel met afgeschuinde hoektravee tot boven de kroonlijst oplopend in puntgevel met natuurstenen kraagstenen en ellipsvormig zoldervenstertje. Rondbooginkom op de hoek; nieuwe deur. Aan de zijde van de Oude Stationstraat, eenlagige bijgebouwtjes.


ID: 86738 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelpand

Kortrijkstraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch winkelpand opgetrokken in 1892 op het domein van het in 1710 opgerichte weeshuis dat in 1891 wordt overgebracht naar het weeshuis in de Deken Darraslaan, waarna de gronden worden verkaveld en bebouwd. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Houten dakkapellen onder frontonbekroning met gestrekte uiteinden. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebanden. Attiekverdieping waarin verdiepte panelen tussen modillons van geprofileerde houten kroonlijst. Verbouwde begane grond met nieuwe winkelpui.


ID: 86737 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch handelspand

Kortrijkstraat 26 (Tielt)
Neoclassicistisch handelspand dat teruggaat op een breder volume met parallel bijgebouw achteraan, weergegeven op het primitief kadasterplan. In 1870 verkrijgt winkelier Leon Van Daele een bouwvergunning voor een gedeeltelijke aanpassing van het pand en de bouw van een klein bijgebouw aan de westzijde, later verbouwd tot winkelpand. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder nieuw pannen zadeldak.


ID: 86739 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch winkel-woonhuis

Kortrijkstraat 28 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelpand minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); na vereniging met naastgelegen pand in 1869 gedeeltelijk herbouwd en het jaar erna opgesplitst. Gepleisterde en geschilderde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Begane grond voorzien van imitatiebanden en zwartgeschilderde plint, heden met drieledige winkelpui.


ID: 86741 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkel-woonhuis

Kortrijkstraat 31, 31A (Tielt)
Neoclassicistisch handelspand, in kern twee smallere panden die volgens kadaster in 1862 worden samengevoegd in opdracht van weduwe C. Van Gavere-Regelbrugge. Later wordt een haakse aanbouw aan de zuidzijde afgebroken voor uitbreiding aan de achterzijde.


ID: 86730 | Bouwkundig element

Winkel

Kortrijkstraat 4 (Tielt)
Voormalig winkelhuis met oudere kern opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume met kleine achterbouw weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); volgens kadaster gedeeltelijk herbouwd in 1913 in opdracht van winkelier Camiel Dooms.


ID: 86744 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkel-woonhuis

Kortrijkstraat 57 (Tielt)
Neoclassicistisch handelspand gebouwd volgens kadaster in 1878 in opdracht van Jan Debels na sloop van vier achter elkaar gelegen kleine panden met smal steegje, dat eveneens wordt ingenomen. Gepleisterde en geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak. Lijstgevel met verdiepte panelen in borstwering en in attiek. Verbouwde begane grond met winkelpui.