Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 24282 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Izegemsestraat 41 (Ledegem)
Naar verluidt oorspronkelijk omwalde hoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw aansluitend bij het langgestrekte type; woonhuis + stal + schuur onder pannen zadeldak met overstekende dakrand.


ID: 24320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met erfbeplanting

Kleine Moorsleedsestraat 12 (Ledegem)
Losse bakstenen bestanddelen volgens jaarstenen daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, rondom een deels gebetonneerd erf. Erftoegang ten noordoosten via gietijzeren hek, beschaduwd door drie majestueuze knotlinden met rechts Mariakapelletje.


ID: 24286 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Knokstraat 9 (Ledegem)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen in donkere verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken met overstekende dakrand, opgesteld rondom een bekiezeld erf, met gekasseide stoep voor woonhuis. Erfoprit ten westen, gemarkeerd door ijzeren toegangshek; aan straatzijde afgezoomd door haag.


ID: 24384 | Bouwkundig element

Hoeve

Roeselarestraat 1 (Ledegem)
Aan de straat gelegen semigesloten hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lage bakstenen bestanddelen onder onder meer overstekende zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels begrint en deels gekasseid erf met ten oosten erfoprit, gemarkeerd door linde. Aan de straat afgezet door beukenhaag en betonnen hek.


ID: 24371 | Bouwkundig element

Hoeve Oosthove

Sint-Eloois-Winkelstraat 112 (Ledegem)
De semigesloten hoeve was oorspronkelijk afhankelijk van de Guldenbergabdij te Wevelgem. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf laat-18de- of vroeg-19de-eeuws volume en detaillering. Bij de erfoprit bevindt zich een kapel. Lage, verankerde, bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Oorspronkelijk rechthoekige omwalling behouden ten zuiden en nog afleesbaar ten westen, oude knotwilgen en -populieren. Ten noordwesten, vijver circa 1778 uitgegraven ten behoeve van veldoven bij de volledige herbouw van de hoeve. Erftoegangen ten noordwesten, en ten zuidwesten tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 91495 | Bouwkundig element

Wegkruis Beiaardlindekruis

Beiaardstraat (Lendelede)
Wegkruis gelegen op het hoogste punt van Lendelede (42,5 meter), aan de erfoprit van de hoeve en voormalige Beiaardmolensite "ter Goudberg". Het kruis wordt volgens literatuur reeds vermeld in 16de-eeuwse bronnen. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 91497 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beiaardstraat 8 (Lendelede)
Interbellumhoeve, opgetrokken circa 1936 voor landbouwer Eric Vandemaele, afgesloten van de straat door ligusterhaag. Losstaande parallelle volumes in oranjerode baksteenbouw aan weerszijden van het erf in grindverharding, erftoegang ten zuiden van de woning.


ID: 91515 | Bouwkundig element

Wegkruis Claerbouts Kruis

Geitestraat (Lendelede)
Kruisbeeld geflankeerd door twee treuressen, binnen een perkje met draadafsluiting en smeedijzeren hekje, toegankelijk vanaf de straat. Houten kruis onder rondbogig afdakje met opschrift "INRI" en ouder gietijzeren witgeschilderd Christusbeeld.


ID: 91514 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Esch

Geitestraat 3 (Lendelede)
19de-eeuwse hoevegebouwen en een midden-20ste-eeuws woonhuis, gelegen in een knik van de weg. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het perceel nog onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) weergegeven als twee langwerpige volumes in L-vormige opstelling. Losstaande hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw.


ID: 91516 | Bouwkundig element

Hoeve Claerbout en ast

Geitestraat 30 (Lendelede)
19de-eeuwse of begin-20ste-eeuwse, losstaande bakstenen hoevegebouwen rondom een omhaagd en begraasd erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen gietijzeren hekpijlers, met cichoreiast ten oosten. Reeds hoevebebouwing op deze plaats in de 18de eeuw, maar in 1839 wordt het oude woonhuis afgebroken en vervangen door een iets noordelijker gelegen boerenhuis. In 1872 wordt ten oosten van de hoeve een cichoreiast opgetrokken. In 1937 registreert het kadaster een quasi totale vernieuwing van de hoevegebouwen, die vermoedelijk plaatsvond rond het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, mogelijk circa 1906.