Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 86712 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit interbellum

Kasteelstraat 102 (Tielt)
Woonhuis met lichte art-deco-inslag en voormalig confectieatelier, gebouwd in 1930 in opdracht van Paul Van Daele. Het achterliggende atelier wordt naderhand nog uitgebreid. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbakstenen lijstgevel met brede betonnen bovenlijsten van rechthoekige muuropeningen; natuurstenen plint. Bewaard houtwerk met decoratieve roedeverdeling van bovenlichten (gekleurd glas). Deels beglaasde deur met fraai geometrisch ijzeren hekwerk. Links, toegang tot binnenplaats met achterliggend bijgebouw via garagepoort met bovenlicht.


ID: 86713 | Bouwkundig element

White House

Kasteelstraat 120 (Tielt)
Half vrijstaand neoclassicistisch herenhuis zogenaamd "WHITE HOUSE", samen met een stoomzeepziederij en een klein bijgebouw opgetrokken in 1911 in opdracht van de Tieltse handelaars en broers Emiel en Mamert Dumont. Hun zaak is vanaf 1913 gekend als "Dumont Frères", later zogenaamd "Oliefabrieken Dumont en Zoon".


ID: 86714 | Bouwkundig element

Villa en katoenweverij

Kasteelstraat 127 (Tielt)
Villa en voormalige katoenweverij gebouwd in 1905-1906 in opdracht van de Dentergemse fabrikant Auguste Vanden Heede. Vrijstaand herenhuis, gelegen op opgehoogd terrein met diepe aangelegde voortuin, afgezet met boord in breuksteen. Voorliggend terras toegankelijk via natuurstenen steektrap, beide voorzien van smeedijzeren leuning. Heden volledig roodgeschilderde baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder hoog mansardedak. Nieuwe deur waarboven balkon met natuurstenen voetstuk op consoles en ijzeren leuning. Aan oostzijde, achteruitspringende annex met puntgevel en uitkragende onderbouw opengewerkt door drieledige vensterpartij.


ID: 86711 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl met drukkerij-uitgeverij Lannoo

Kasteelstraat 99, Plantinstraat 2 (Tielt)
Villa in cottagestijl met invloed van de Anglo-Normandische bouwstijl, gebouwd in 1906 met aanpalende gekende drukkerij-uitgeverij "Lannoo". Villa getypeerd door onder meer asymmetrische plattegrond en volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen van onder meer (doorgetrokken) erkers. Speels dakenspel. Sierlijke schoorstenen. Kleurrijk materiaalgebruik van zwarte, gele en rode baksteen en natuursteen in onderbouw met overkragende puntgevelvelden voorzien van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen met glas in lood of kleine roedeverdeling. Aangelegd tuintje waarin opgestelde sculpturen. Nieuwe bakstenen ommuring oorspronkelijk voorzien van hoge bakstenen toegangspijlers en omlopend geajoureerd ijzeren hek. Aan oostzijde, achteruitspringende vleugel van de drukkerij-uitgeverij die zich uitstrekt langsheen de Plantinstraat. Aan noord- en noordwestzijde, bedrijfsterrein met recentere gebouwen als uitbreiding van het complex.


ID: 87131 | Bouwkundig element

Hoeve bestaande uit brouwerijgebouwen

Keizerstraat 12 (Tielt)
Hoeve bestaande uit voormalige brouwerijgebouwen, grotendeels teruggaand tot het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw, gelegen aan de noordrand van de dorpskern.


ID: 87217 | Bouwkundig element

Maalderij en cichorei-ast

Klokkestraat 11 (Tielt)
Voormalige maalderij en cichorei-ast, daterend uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, op een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, en waar zich in de periode 1836-1943 de "Klokkemolen" bevindt.


ID: 86734 | Bouwkundig element

Uitgeverij van Pieter Pollet

Kortrijkstraat 13 (Tielt)
Voormalige uitgeverij van Pieter Pollet, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere uit Izegem. In 1912 registreert het kadaster een uitbreiding van de noordelijke achterbouw. Winkelpand in neotraditionele stijl van twee bouwlagen onder mansardedak.


ID: 87141 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Mevrouwmolenstraat 14 (Tielt)
Eenlaagsbebouwing, eertijds bestaand uit een woonhuis met smidse, later omgebouwd tot twee woningen, haaks ten opzichte van de openbare weg gelegen. In kern minimum teruggaand tot het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 87162 | Bouwkundig element

Herberg en smidse

Oosthoekstraat 29 (Tielt)
Voormalige herberg en smidse, gelegen aan noordzijde van het kruispunt met de Haantjesstraat. Aangeduid op de Atlas Buurtwegen (1846) als "Le Coq cabaret". Bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak. Haakse achteraanbouw deels vernieuwd. Nieuwe bedrijfsgebouwen ten noorden en oosten.