Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 87224 | Bouwkundig element

Kapellemolen met molenaarshoeve

Waalbosstraat 3 (Tielt)
De Kapellemolen of Balsmolen of Waalbosmolen met bijhorende molenaarshoeve is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler) op een molenbelt. De stenen korenmolen werd opgetrokken in 1847 ter vervanging van een oude houten staakmolen die zich minstens sedert het tweede kwart van de 17de eeuw op de huidige plaats bevond. Ten oosten van de molen staat een witgeschilderd molenaarshuis uit 1846, met parallel aan de zuidzijde een schuur opklimmend tot voor 1830.


ID: 86953 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

Wingensesteenweg 130 (Tielt)
Hoekpand met voormalige smidse gebouwd volgens kadaster in 1914 in opdracht van Maria-Louisa van Maele. In 1921 laat de toenmalige eigenaar, de Tieltse handelaar Pieter Vande Walle, het aanvankelijk groot perceel opsplitsen.


ID: 86959 | Bouwkundig element

Poelbergmolen

Woestijnbosstraat (Tielt)
De Poelbergmolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die teruggaat tot de 17de eeuw.


ID: 86960 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Woestijnbosstraat 4 (Tielt)
Hoeve gelegen recht tegenover de Poelbergmolen. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1893-1894 worden het woonhuis uitgebreid aan de westzijde en de schuur- en stalvleugel vergroot. Toegang tot het onverharde, grotendeels omhaagde erf via ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers met geprofileerde lijst en piramidale bekroning; rechterpijler met segmentboogkapelletje. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Op het erf eveneens maalderij en aardappelkelder.


ID: 42995 | Bouwkundig element

Industriegebouw

Sint-Katharinastraat 19 (Tienen)
Bakstenen industriegebouw van circa 1860.


ID: 200162 | Bouwkundig element

Molencomplex Van Broekheim

Utsenakenweg 26 (Tienen)
Molencomplex bestaande uit een korenmolen, linkeroever molenloop, met kern uit de 13de eeuw en een oliemolen, rechteroever molenloop, opgericht in 1783, verbouwd tijdens het interbellum.


ID: 306678 | Bouwkundig element

Dalemse Molen

Vissenakenstraat 612 (Tienen)
De Dalemse molen is een watermolen met woonhuis en aanhorigheden gelegen op het laagste punt van Vissenaken aan de Velpe. De molensite zou teruggaan tot de 14de eeuw. De huidige gebouwen dateren grotendeels uit de 19de eeuw. De bovenslagmolen met metalen rad was tot in de jaren 1950 in dienst als korenmolen.


ID: 135255 | Landschappelijk geheel

Jekervallei tussen Tongeren en Mal

Mal, Nerem, Tongeren, Vreren (Tongeren)
Ten zuiden van Blaar, tussen Tongeren en Mal, bevindt zich het Park van de Oostelijke Jeker, gelegen in de vallei van de Jeker met natte, alluviale gronden. Behalve de natuurlijke, veelal gekanaliseerde waterlopen zijn er nog talloze waterlopen die niet behoren tot het natuurlijke stoomstelsel. Deze werden aangelegd om het gebied te ontwateren. Het alluvium wordt gedraineerd door ontelbare ontwateringsgrachten die op hun beurt uitmonden in kleine kanaaltjes zoals de Vloedgracht, de Fluwijnensloot en de Flotsbeek. Het landschap van de Jekervallei wordt gekenmerkt door een afwisseling van hooilanden, drassige terreinen, moerassen en rietkragen, dit alles omzoomd door hoogstamboomgaarden, struwelen van els of wilg en populieren. De historische percelering is er grotendeels herkenbaar. In de vallei zijn verder de Blaarmolen en het kasteel Scherpenberg gelegen.


ID: 37550 | Bouwkundig element

Suikerraffinaderij en alcoholstokerij

Boudewijnstraat 75, Hagelindeweg 30 (Tongeren)
Voormalige suikerfabriek, grootschalig complex, gebouwd in 1838, thans onderverdeeld in twee landbouwuitbatingen.


ID: 37481 | Bouwkundig element

Daalmolen

Daalmolenweg 2 (Tongeren)
Watermolen op de Jeker, gebouwen in kern opklimmend tot 1670.