Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 84991 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Markt 1000 (Wetteren)
Nieuwe kerk van 1967 naar ontwerp van Louis Minard. Driebeukige basilicale kerk in eclectische stijl met een lengte van acht traveeën, uitlopend op een ronde apsis. De westtoren met vierkant grondplan is de module voor de kerk. De bakstenen kerk wordt geaccentueerd met een plint, raamomlijstingen en monelen in hardsteen en zandstenen hoek- en raamblokken.


ID: 85157 | Bouwkundig element

Parochiale lagere school met klooster

Massemsesteenweg 242 (Wetteren)
Oprichting van een klooster met school in 1882 naar plannen van Fredericq Van de Meulebroecke. Sober kloostergebouw, nu van dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten. Aangepaste en uitgebreide achtergevel met voormalige kloosterkapel haaks achter de linker traveeën. In de tuin, kunstmatige Lourdesgrot.


ID: 85033 | Bouwkundig element

Instituut Mariagaard

Oosterzelesteenweg 80 (Wetteren)
Achterin gelegen gebouwencomplexen in regionalistische stijl met grote begraasde voortuinen met 3 verscholen schuilkelders. Langgestrekt hoofdgebouw, de oorspronkelijke landbouwschool voor jongens van 1922, opgetrokken op U-vormige plattegrond, oorspronkelijk met volledig symmetrische aanleg met korte midden- en lange zijvleugels aan de westzijde. Ten oosten van het hoofdgebouw is het vroegere complex van de middelbare landbouwhuishoudschool voor meisjes uit 1921 gelegen. Kapel, gebouwd in 1921-22, in 1943 omgebouwd tot turnzaal en in 1946 opnieuw als kapel ingericht.


ID: 85041 | Bouwkundig element

Christus Koningkerk

Oude Aardeweg 39A (Wetteren)
Sobere bakstenen laagbouw onder platte daken met verspringende volumes met breed inkomportaal onder luifel ten zuiden. Hoge beglaasde vensterpartijen. Klok in vrijstaande klokkentoren met kruis, onder impuls van pastoor De Coninck gebouwd en voltooid in 1974.


ID: 85078 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Ten Ede Dorp (Wetteren)
De nieuwe kapel of kerk werd op 7 oktober 1753 gewijd door de bisschop van Gent en onder de bescherming van de Heilige Anna gesteld. De Sint-Annakerk is eenbeukig, telt drie traveeën zonder westbouw en vertoont een noord- en zuidtransept van gelijke breedte en lengte; het koor van één travee eindigt met halfronde sluiting.


ID: 85081 | Bouwkundig element

Gesubsidieerde vrije kleuterschool De Spelewei

Ten Ede Dorp 14, 14A (Wetteren)
Bestaande dorpswoning aan de straat omgevormd tot klooster, leslokalen ingericht in nieuwe gebouwen op achtererf. Herinrichting en vergroting kadastraal opgetekend in 1921.


ID: 85123 | Bouwkundig element

Kapel voor Maria, hulp der christenen

Wegvoeringstraat (Wetteren)
Kapel met ommegang en grafkapel van de familie Bracke – Van Geert. Vrijstaand gebouw, noord-zuid georiënteerd in een moderne neogotische stijl naar ontwerp van architect Prosper De Vuyst van 1939 en bekostigd door de familie Bracke – Van Geert.


ID: 85112 | Bouwkundig element

Sint-Gertrudiscollege

Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de Middelbare School Sint-Pieter en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht als woonplaats voor de directeur. Wat verdiept gelegen villa uit 1894 in neo-Vlaamserenaissance-stijl met kleine voortuin aan de straat afgesloten door gesmeed ijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met dito toegangshek.


ID: 85120 | Bouwkundig element

Sint-Jozefsinstituut

Wegvoeringstraat 59-63, 63A-B, 59A (Wetteren)
Heden omvat de site: een lagere school, een middelbare school, een kinderdagverblijf, woningen van de aalmoezenier en van de directeur, en het klooster van de zusters apostolinnen van Sint-Jozef, gehuisvest in het 19de-eeuwse kasteel Vilain XIIII. De uitgestrekte bijhorende tuin die grotendeels op het vroegere kasteeldomein op het Scheldetalud teruggaat strekt zich verder oostwaarts uit aan de straat. In het oostelijk deel staat het nieuwe gebouw van het RVT Sint-Jozef.


ID: 85171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met ommuurd kerkhof

Westremstraat 1 (Wetteren)
Parochiekerk met omringend kerkhof gelegen op terp. De plattegrond heeft nu de vorm van een Latijns kruis met één beuk van drie traveeën, een vierkante kruisingstoren, twee ongelijke transeptarmen en een vijfzijdig koor met kleine rechthoekige sacristie in de zuidoostelijke oksel. Het schip gaat hoogst waarschijnlijk terug tot het romaanse zaalkerkje, opklimmend tot de eerste helft van de 12de eeuw.