Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 131500 | Landschappelijk element

Bundelboom van gewone plataan

Pastoor Bellonstraat, Weggevoerdenstraat (Leuven)
Het betreft een bundelboom van gewone plataan, ontstaan door het ineen groeien van verschillende bomen die in een zelfde plantgat werden neergepoot, dit is een manier om snel dikke bomen te verkrijgen.


ID: 42178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villerscollege

Rijschoolstraat 19, 19A, Vaartstraat 24 (Leuven)
Het college bestaat uit vier onderkelderde vleugels, geschikt rondom een binnenplein, gevelcompositie in Lodewijk XV-stijl, gebouwd in 1757-1764, in de tuin achter het college een L-vormige uitbreiding naar ontwerp van Théodore Van Dormael. Op de binnenkoer gevormd door de achtergevel van het college en de in U-vorm geschikte vleugels van het Vredegerecht, staat een waardevolle Ginkgo biloba.


ID: 307553 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Maisin met park

Tiensesteenweg 275 (Leuven)
Het neoclassicistische Kasteel Maisin, vroeger gekend als villa Tops-Van Cutsem, dateert in kern van 1921-1922 en werd in 1950 uitgebreid door architect Lucien Spéder. Landschapsarchitect Léon Rosseels stond in voor de parkaanleg en integreerde de vroegere grensscheiding en het door zandontginningen gevormde grillige heuvellandschap in zijn aanleg.


ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel en park de Bunswyck

Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.


ID: 206935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Rosseels met bijgebouwen en stadstuin

Vaartstraat 74 (Leuven)
Ensemble gevormd door herenhuis met 18de-eeuwse kern, in 1892 door architect C. Herpoel verhoogd en aangepast tot zijn huidig voorkomen met drie bouwlagen onder mansardedak, links aanpalend een afgesloten toegang tot achterliggende bedrijfs- en dienstgebouwen en ruime stadstuin.


ID: 133352 | Landschappelijk element

Twee opgaande beuken

Veilingweg (Leuven)
Achter de parking Bodart, in een verwilderd restant van een oud park, staan twee oude beuken van de variëteit 'Quercoïdes'. Deze zeer zeldzame parkboomsoort, een beuk waarvan de stam een schors heeft zoals van een eik, werd omstreeks 1800 in onze contreien ingevoerd. De stamomtrek van de beuken bedragen 335 cm en 404 cm. Deze laatste is hierdoor ook de dikste van Vlaanderen.


ID: 304288 | Landschappelijk element

Restant van het park Bodart

Veilingweg (Leuven)
Verwilderd restant van het oude park 'Bodart' met een ruime collectie parkbomen.


ID: 307867 | Landschappelijk element

Ginkgo biloba in tuin Blauwe Schuit

Vismarkt 16 (Leuven)
In de tuin van het hoekhuis op de Vismarkt 16 staat een imposante Japanse notenboom (Ginkgo biloba) met een stamomtrek van 279 cm.


ID: 42133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts en minderbroedersklooster

Vlamingenstraat 39 (Leuven)
Devotiekapel met barokke schermgevel, opgericht tussen 1641 en 1705, palend aan de kapel het in 1865 opgetrokken ommuurde en door een rij gekandelaarde lindes begrensde klooster.


ID: 131504 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte moerbei bij wijnpershuis Sint-Geertrui-abdij

Wijnpersstraat (Leuven)
De zwarte moerbei (Morus nigra) bevindt zich op de hoek van de Wijnpersstraat en de Donkerstraat, op enkele meters ten zuiden van het als monument beschermde Wijnpershuis van de Sint-Gertrudisabdij te Leuven (Koninklijk Besluit van 25 maart 1938), de huidige Provinciale School voor Moes- en Tuinbouw.