Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 70893 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Biestkapel

Bieststraat (Wevelgem)
Gelegen tegenover de hoeve "CAPELLEHOF".


ID: 71680 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters Vincentius

Bissegemstraat 22, Dorpsplein 21, 29 (Wevelgem)
Opgetrokken in 1841, zie jaartal in rechter zijgevel. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Houten rolluikkasten voor de benedenvensters. Pannen zadeldak bekroond door klokje met windvaan. Hoofdportaal in geriemde omlijsting.


ID: 71679 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 70916 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Grote Markt 1A (Wevelgem)
Niet-georiënteerde neoromaanse kerk van 1880-1882 naar ontwerp van P. Croquison, toren van 1907 naar ontwerp van J. Carette. Kerkgebouw deels omgeven door ijzeren hek, twee beukenbomen voor linkerzijbeuk. Tegen de kerkmuur enkele graftekens waaronder een 18de-eeuwse grafkruis. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk van zes traveeën, vierkante toren. Vlak afgesloten transept, zijbeuken met ronde sluiting en koor met vijfzijdige sluiting. Noordelijke, halfronde sacristie met naastgelegen Mariakapel.


ID: 70925 | Bouwkundig element

Boerenwoning De Valk en kapel

Guldensporenstraat 58 (Wevelgem)
Hoeve van 1922, vermoedelijk naar ontwerp van V. Schrus, bestaande uit een boerenhuis met bakstenen lijstgevel geflankeerd door twee puntgevels. Links, aanpalende kapel, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van Halle, tevens startplaats van de jaarlijkse bedevaart naar Halle.


ID: 71001 | Bouwkundig element

Verenigingsgebouw Cercle-Leopold-Kring

Kortrijkstraat 458 (Wevelgem)
Voormalig ontmoetingscentrum met kapel van de vliegbasis, opgetrokken in 1928 naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem) in opdracht van de "V.Z.W. Cercle Militaire de Wevelghem" en onder impuls van E.H. P. De Beir, eerste legeraalmoezenier bij de Militaire Elementaire Vliegschool van Wevelgem.


ID: 71115 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria en plein

Maurits Lauwersplein, Oleanderstraat 21 (Wevelgem)
Kerkgebouw naar ontwerp van Dom Hans van der Laan in samenwerking met het architectenbureau van zijn broer Nico van der Laan en architect Jozef Lietaert. Ook het kerkplein werd door Van der Laan ontworpen.


ID: 70934 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Theresia

Menenstraat 460 (Wevelgem)
Noord-zuid georiënteerde neoromaanse kerk opgetrokken tussen 1960 en 1962 naar ontwerp van Allaert (Kortrijk). Eenvoudige baksteenbouw onder leien zadeldak. Basilicaal bedehuis met schip van vier traveeën en koor met driezijdige sluiting. Zuidelijke tuitgevel gemarkeerd door gestileerd neobarok portaal. Op noordwestelijke hoek toren onder ingesnoerde klokvormige torenhelm.


ID: 71448 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters der Heilige Familie

Rozenstraat 6 (Wevelgem)
Voormalig klooster van de zusters der Heilige Familie, thans in gebruik als school. Complex bestaande uit vier breedhuizen en een dwars op de straat ingeplante klassenvleugel. Al dan niet beschilderde bakstenenbouw onder pannen of platte daken.


ID: 71475 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Christoffel

Sint-Maartensplein 10 (Wevelgem)
Georiënteerd bedehuis, centraal op het dorpsplein. Laatgotische hallenkerk uit het einde van de 15de of het begin van de 16de eeuw, opgetrokken ter vervanging van de Romaanse zaalkerk die gesloopt werd in de 15de eeuw.