Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

408 resultaten


ID: 134139 | Landschappelijk element

Tuin van het Virgo Fidelisinstituut

Rooseveltlaan (Franklin) 98 (Vilvoorde)
Klooster- een schoolcomplex uit 1890, uitgebreid in 1910, in het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog, met ommuurde tuin van meer dan 2 hectare, omvattende een voortuin, oorspronkelijk met twee landschappelijke compartimenten, en een moestuin die tot aan de Tweede Wereldoorlog de achterste helft van het domein besloeg.


ID: 301946 | Landschappelijk element

Bruine beuken in bosrand

Altenbroek, Vitschen (Voeren)
De bomenrij van bruine beuken bevindt zich aan de rand van een hellingbos bij de vallei van de Noorbeek. De opgaande bomen begeleiden een zicht vanuit het Kasteel Altenbroek in westelijke richting. De bomen zijn omwille van hun kleurschakeringen in de bosrand ingeplant.


ID: 132291 | Landschappelijk element

Brede houtkant

Kinkenberg (Voeren)
De gemengde brede houtkant staat op het talud van een weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout en opgaande bomen van gewone es, opgaande bruine beuk, Canadapopulieren en een dik sleedoornstruweel. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 301965 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuken in bosrand

Magis (Voeren)
De twee opgaande bruine beuken staan in de bosrand, bij een weiland dat deel uitmaakt van het landschap rond het kasteel Magis. De beuken met een andere kleur dan de omgevende bomen vormen het eindpunt van een zichtas.


ID: 304850 | Landschappelijk element

Bruine beuken in bosrand

Ottegraeven (Voeren)
De twee bruine beuken bevinden zich aan de rand van een hellingbos bij de vallei van de Voer. De opgaande bomen begeleiden een zicht vanuit het Kasteeldomein van Ottegraeven in oostelijke richting. De bomen zijn omwille van hun kleurschakeringen in de bosrand ingeplant.


ID: 301966 | Landschappelijk element

Bruine beuken bij houten kruis

Peerds (Voeren)
De opgaande bruine beuken staan achter een houten kruis op een verhevenheid tussen drie wegen.


ID: 131778 | Landschappelijk element

Hakhoutbosje bij ontginning Reesberg

Reesberg (Voeren)
Het gemengde hakhoutbosje is aangeplant in een ontginningsput bij Reesberg. Het bosje is gekarteerd op de topokaart van 1873 en blijft ook op de latere topokaarten geregistreerd. De opgaande bomen en het hakhout zijn aangeplant met als functie erosiebestrijding enerzijds, en anderzijds hadden ze als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering. Er komen hakhout en opgaande bomen van gewone es voor, hakhout en opgaande bomen van beuk en opgaande zomereiken. Een soortenrijke struikenlaag is aanwezig.


ID: 131177 | Landschappelijk element

Solitaire bruine beuk in kasteeldomein Ortegat

Belselestraat 2 (Waasmunster)
De solitaire bruine beuk bevindt zich op het kasteeldomein Ortegat, op de hoek van de Belselestraat en de Hoogstraat ten noorden van het centrum van Waasmunster. De boom maakte deel uit van de site van de abdij Roosenberg, die in 1797 werd afgebroken. Het kasteeldomein waar hij toe behoort dateert van circa 1814.


ID: 134403 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteeltje Thenaers

Wellen (Wellen)
Verwaarloosd parkje met enkele beeldbepalende bomen, bij een huis van 1877.


ID: 134391 | Landschappelijk element

Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.