Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1007 resultaten


ID: 26855 | Bouwkundig element

Burgerhuizen in neotraditionele stijl

Gemeenteplein 9-12, 13, 12A (Gent)
Sobere neotraditionele gevelwand met twee bouwlagen en zadeldak, daterend van 1899.


ID: 26455 | Bouwkundig element

Kasteel de Oude Kluis

Gentbruggekouter 7 (Gent)
Kasteel genaamd naar een middeleeuwse kluis en minstens opklimmend tot de 12de eeuw. Het huidige kasteel omvat een torengebouw, vermoedelijk daterend uit eerste helft 17de eeuw, met een overwelfde kelder die mogelijk resteert van de oudere, 14de-eeuwse constructie. Aanleunend L-vormig woongedeelte van twee bouwlagen onder leien schilddaken met eenvormig uitzicht uit eerste kwart 20ste eeuw. Bakstenen inrijpoort in traditionele stijl. Noordgedeelte van de walgracht bewaard in de tuinvijver.


ID: 18275 | Bouwkundig element

Neotraditionele huizenrijen

Geraniumstraat 1-16, 17-23 (Gent)
Neotraditionele huizenrijen van één bouwlaag van 1919, volgens gevelsteen, opgericht door het "bureel van weldadigheid" voor bejaarde echtparen. Bakstenen huisjes van twee traveeën onder zadeldak (pannen), voorzien van arduinen gevelstenen met de namen van de stichters en onder meer de inhuldigingsdatum 23 juli 1919.


ID: 24753 | Bouwkundig element

Burgerhuis 't Middelhuus en De Witte Leeuw

Graslei 6 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een zijtrapgevel en voorzien van twee getrapte dakkapellen, met 17de-eeuws uitzicht, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect A.R. Janssens. Lijstgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, verankerd met versierde gevelankers.


ID: 24756 | Bouwkundig element

Korenmetershuis

Graslei 9 (Gent)
Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde trapgevel in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en witte natuursteen. Aanbouw achteraan, namelijk klein diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak, met kern vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw doch met latere aanpassingen uit de 19de eeuw.


ID: 19209 | Bouwkundig element

Algemene kliniek Heilige Familie

Groenebriel 1 (Gent)
Algemene kliniek Heilige Familie, onder leiding van de zusters van de Heilige Jozef, oorspronkelijk zogenaamd spinnersen of spinneskens, opgericht door Johanna Scheerens in 1678. In 1900 werd een nieuw ziekenhuis met neogotische kapel gebouwd. In de loop der hiernavolgende jaren verschillende malen aangepast en uitgebreid. De straatgevels met achtereenvolgens het klooster met neogotische inslag, vleugels in neotraditionele stijl en onder invloed van Nieuwe Zakelijkheid weerspiegelen deze bouwcampagnes.


ID: 216297 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Ch. en G. Hoge

Handbalstraat 11 (Gent)
Onderkelderd rijhuis, volgens de bouwaanvraag van 1957 gebouwd in opdracht van G. Verplancke, naar ontwerp van Charles en Gerald Hoge. Rood bakstenen gevel in de typische neotraditionalistische stijl van architect Charles Hoge, gekenmerkt door een combinatie van elementen uit de Vlaamse renaissance en de vakwerkbouw.


ID: 215678 | Bouwkundig element

Sint-Gerardusschool

Harelbekestraat (Gent)
Het voormalige Sint-Gerardusschooltje is opgericht in 1910 in de toen landelijke wijk op de Zwijnaardse Dries. In 1914 werd het houten schooltje vervangen door een nieuw schoolgebouw gerecupereerd uit het "Modern Dorp" van de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Schoolgebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen in een verzorgde neotraditionele stijl, met een overdekte speelplaats. De houten muurkapel midden op de voorgevel van het voormalige schoolgebouw is afkomstig van een nabijgelegen gesloopte hoeve aan de Ottergemsesteenweg.


ID: 26966 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis van Zwijnaarde

Heerweg-Noord 2 (Gent)
Tot herberg ingericht voormalig gemeentehuis. Ruim hoekpand met de Dorpsstraat en de dreef naar het Kasteel van Zwijnaarde. Heden neotraditioneel bakstenen gebouw van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak met zijtrapgevels en centraal getrapt dakvenster doch met oudere kern. Achterin gelegen aanhorigheden, volgens kadastergegevens daterend van circa 1885.


ID: 216562 | Bouwkundig element

Stal en koetshuis ontworpen door E. Leyns

Hertstraat 2, 2A (Gent)
Voormalige paardenstal en koetshuis, thans woning, in neotraditionele stijl horend bij het woonhuis Muinkkaai nummer 42 volgens bouwaanvraag van 1903 opgericht naar ontwerp van architect Edmond Leyns en zoon in opdracht van bouwheer Achille Dutry-Massy. Gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder een scheluw zadeldak.