Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 82481 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neogotische stijl

Hoefijzerlaan 46 (Brugge)
Neogotische breedhuis van "ANNO/ 1873" gebouwd in opdracht van Brugs kunstenaar H. Pickery. Combinatie van punt- en lijstgevel, van rode baksteen met gebruik van euvillesteen voor basissen, lateien en kraagstenen, dekstenen van de puntgevel en het bekronend beeld van een brugs beertje.


ID: 29336 | Bouwkundig element

Huis de Zeven Torens

Hoogstraat 6-10, Meestraat 2-4, 2B (Brugge)
Complex, dat fasegewijs tot stand gekomen is en bestaat uit: de oudste vleugel Huis de Zeven Torren met 13de-eeuwse kern, het hoekpand Casselberg, wellicht heropbouwd eind 15de eeuw, het huis 't Fransche Schild, dat vóór 1562 bij Huis de Zeven Torren gevoegd werd en opklimt tot 15de-16de eeuw, het hoekpand Huis Calis in neo-Brugse stijl, daterend van 1899, een voormalige oranjerie met bewaarde classicistische Reiegevel uit de 18de eeuw en enkele 20ste-eeuwse telefooncentrales.


ID: 82824 | Bouwkundig element

Rijksnormaalschool

Hugo Losschaertstraat 5B, Klaverstraat 46-50, Schuttersstraat 10, Sint-Jorisstraat 69-71 (Brugge)
Voormalige Rijksnormaalschool, heden Departement Lerarenopleiding. Oorspronkelijke locatie van het Oudhof van de schuttersgilde van Sint-Joris. Complex bestaande uit het schoolgebouw (nummer 71) met imposante ingang aan Sint-Jorisstraat en links ervan de oorspronkelijke directeurswoning (nummer 69).


ID: 29359 | Bouwkundig element

Tolhuis

Jan van Eyckplein 1-2, Spanjaardstraat 2 (Brugge)
Pand gelegen ten noorden van de Sint-Jansbrug waar sinds een onbekend tijdstip de grote tol namelijk de tol op internationale en interregionale handel werd geheven tot het einde van het Ancien Régime. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen en bewaart een oude kern en sporen van een bouwfase omstreeks het einde van de 15de eeuw. Tolhuis met omstreeks eind 19de eeuw heropgebouwde gevel met puntgevel in Doornikse steen en Brabantse zandsteen. Rechts bakstenen trapgevel, eveneens heropgebouwd in vierde kwart 19de eeuw, naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Links vooruitspringende aanbouw met een trap en opengewerkt voorportaal, links geflankeerd door het natuurstenen geveltje van de rijkepijnders, heropgebouwd eind 19de eeuw. Hoekhuis bij Spanjaardstraat met een bakstenen trapgevel van 1930, evenals de aanpalende smalle galerij met trapgevel links ernaast.


ID: 29363 | Bouwkundig element

Huis De Witte Poorte

Jan van Eyckplein 6 (Brugge)
Huis De Witte Poorte, bestaande uit voorhuis, binnenplaats en achterhuis. Huidig uitzicht van 1922 naar ontwerp van architect Albrecht Seys. Voorhuis met een verankerde bakstenen trapgevel in neo-Brugse stijl op arduinen plint. Monumentaal achterhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met aanbouw van drie traveeën op L-vormige plattegrond, met oude kern uit vermoedelijk het vierde kwart van de 13de eeuw.


ID: 83143 | Bouwkundig element

Burgerhuis 't Wijngaerdeken

Jeruzalemstraat 33 (Brugge)
Verankerde bakstenen gevel met haast gevelbrede getrapte top (4 en 6 treden en topstuk en Brugs beertje) en gekanteelde rechter zijtravee.


ID: 83144 | Bouwkundig element

Schoolcomplex Stuyfzande

Jeruzalemstraat 34 (Brugge)
Ruim schoolcomplex bestaande uit links woning van conciërge, een grote beboomde binnenplaats en aan de overzijde een groot gebouw met klassenlokalen. Hoofdgebouw bestaande uit samenstel van twee diephuizen van respectievelijk één travee en twee bouwlagen en drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Jaarcartouches 1884. Trapgevels met uitgewerkte muurankers respectievelijk aansluitend bij de neo-Brugse en de neobarokke stijl.


ID: 83154 | Bouwkundig element

Werkplaats van schrijnwerker K. Van Robays

Jeruzalemstraat 56-60 (Brugge)
Voormalige werkplaats van schrijnwerker K. Van Robays, medewerker van J. (de) Bethune. Thans opgesplitst in drie woningen. Twee 16de-eeuwse trapgevels (11 en 5 treden plus topstuk) van vier traveeën en twee bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen, nokrichting loodrecht op de straat) onderling verbonden door kantelen. Huidig uitzicht resultaat van opeenvolgende wijzigingen.


ID: 82934 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Julius en Maurits Sabbestraat 3-5, 5A (Brugge)
Samenstel van woningen, elk met twee vleugels op L-vormige plattegrond, opgesteld in spiegelbeeld en gescheiden door een lage haakse bijbouw met trapgevel; telkens een voortuintje afgesloten door middel van bakstenen muur waarop smeedijzeren hek en toegankelijk via poortje onder kantelen. Huizen van 1910 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge) met gevels in respectievelijk neo-Brugse en neobarokke stijl.


ID: 57582 | Bouwkundig element

Huis De Slijper

Karel de Stoutelaan 1 (Brugge)
Baksteenbouw met gevel in neo-Brugse stijl. Sierankers en traditioneel gebruik van natuursteen.