Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

514 resultaten


ID: 91544 | Bouwkundig element

Pastorie

Izegemsestraat 2 (Lendelede)
Volgens kadaster opgetrokken circa 1935 in opdracht van de vzw "Zusters van den Heilige Vincentius à Paulo" uit Lendelede. Vanaf 1964 wordt de bestaande onderpastorie als pastorie gebruikt, wanneer de oude pastorie in de Heulsestraat wordt ingericht als tehuis "Lommerweelde". Woning van twee bouwlagen.


ID: 125346 | Bouwkundig element

Arbeiderswijk Adolphe Bastin

Adolphe Bastinstraat 1-38, Kapucijnenvoer 116-120 (Leuven)
Arbeiderswijk met woonblok en zogenaamd verbeterd beluik tussen 1930 en 1933 naar ontwerp van de Gebroeders Jotthier opgetrokken door de Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen van Leuven. De in totaal 58 woningen werden gebouwd in het kader van krotopruiming.


ID: 73486 | Bouwkundig element

Conciërgewoning en restaurant

Bankstraat 77 (Leuven)
In 1924 naar de plannen van de architecten L. Spéder en J. Vanderveken opgetrokken conciërgewoning en restaurant bij het door pelgrims druk bezochte Mariapark van de paters kapucijnen, in een architectuur die overeenkomsten vertoont met de door dezelfde architecten gebouwde Voorzorgwijk.


ID: 306268 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis met Mariabeeld

Gebroeders Tassetstraat 93 (Leuven)
Het vrijstaande burgerhuis werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd in de periode 1919-1930 en werd monumentaal uitgewerkt door middel van de centrale erker en dakkapel. Het originele schrijnwerk, ingevuld met glas-in-loodramen in paarse tinten bleef bewaard en verhoogt de gaafheid van deze woning. Het perceel van de woning kenmerkt zich door een afgesneden hoek, net zoals de overige hoekpercelen ter hoogte van het kruispunt van de Gebroeders Tassetstraat en de Casinolaan. Het burgerhuis, opgetrokken op de perceelgrens, richt zich naar het kruispunt en is van deze vier hoekpercelen het meest beeldbepalende pand vanwege de zorgvuldige architecturale vormgeving. De woning staat georiënteerd naar het centrum van Wijgmaal.


ID: 42166 | Bouwkundig element

Hollands College en Paridaensinstituut

Janseniusstraat 2, Pater Damiaanplein 9 (Leuven)
Qua concept vertoont het 18de-eeuws college de karakteriserende vierkantstructuur, gevormd door het anderhalve bouwlaag hoge poortgebouw met aansluitende straatmuur en, rondom het gekasseide binnenplein, de drie U-vormig opgestelde verblijfsvleugels.


ID: 42355 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Lei 57, Mechelsestraat 91-93 (Leuven)
L-vormig volume in neoclassicistische stijl, dat de hoek inneemt met de Lei en dateert uit het tweede kwart 19de eeuw.


ID: 42314 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Mechelsestraat 12-14, 12A (Leuven)
Rij- en hoekhuis, in 1841 in bezit van een zelfde eigenaar die het toenmalige nummer 12, een oudere kern, liet verbouwen in een bouwtrant stilistisch verwant aan nummer 14, dat met zijn laatclassicistische opstand vermoedelijk dateert uit einde 18de - begin 19de eeuw.


ID: 42148 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Keizersberg

Mechelsestraat 202 (Leuven)
Gesitueerd aan de noordrand van de Leuvense binnenstad, maakt de Keizersberg deel uit van de zuidelijke heuvels van het Hageland die de stad ten noorden, van west naar oost, omringen en gekenmerkt zijn door steile hellingen en plateauvormige heuveltoppen.


ID: 306345 | Bouwkundig element

Dokterswoning Switters

Stationsstraat 25-27 (Leuven)
De half vrijstaande dokterswoning werd volgens onderzoek van E. Willekens opgericht in 1906-1908 in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de arts Prosper Switters. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De woning bleef erg gaaf bewaard, de tuinafsluiting en het achterliggende koetshuis dragen bij tot deze authenticiteit.


ID: 10201 | Bouwkundig element

Residentie van de paters Jezuïeten

Berlaarsestraat 10, 14 (Lier)
Heden lijstgevels van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, achter de stenen geprofileerde kroonlijst en attiek met balusters, van circa 1922.