Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1058 resultaten


ID: 51012 | Bouwkundig element

Ferme des Enfants Verhoest

Noordabeelstraat 27 (Hooglede)
Losse, lage verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom begrint erf.


ID: 51026 | Bouwkundig element

Hoeve

Stationsstraat 137 (Hooglede)
Hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843), grosso modo behouden opstelling, de omwalling rondom het woonhuis is echter verdwenen.


ID: 135360 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Mark en kasteel van Hoogstraten

Hoogstraten, Minderhout, Wortel (Hoogstraten)
Het grootste deel van de structuur van dit gebied gaat zeker terug tot eind 18de eeuw. Het gaat daarbij om het Kasteel van Hoogstraten, de site met omwalling van ’t Withof, een aantal dreven en de loop van de Mark met lager gelegen valleigronden. Het is deze relatief sterk meanderende loop van de Mark met bijhorende vallei die voor een groot deel de wetenschappelijke en ook ruimtelijk structurerende waarde van het gebied vertegenwoordigt. Als geheel kan het landschap, zoals we het nu kunnen waarnemen, worden gekarakteriseerd als een compartimentenlandschap van afwisselend open landbouwgronden en gesloten bospercelen, met oude dreven en bomenrijen.


ID: 46753 | Bouwkundig element

Pastorie met omwalde tuin

Pastorijstraat 31 (Hoogstraten)
Vrijstaande omwalde voormalige pastorie in een sobere traditionele bak- en zandsteenstijl, opklimmend tot circa 1740.


ID: 46743 | Bouwkundig element

Pastorie 't Withof

Withof 2 (Hoogstraten)
Landelijk gelegen omwalde site met sterk gerestaureerde voormalige pastorie, omgeven door tuin en park met uitzonderlijke boomsoorten.


ID: 79478 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Iepersteenweg 84 (Houthulst)
Licht achterin gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode. Als deels omwalde hoeve met losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Losse geelbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), rondom geasfalteerd erf. Markerende tuitgevels met aandaken en vlechtingen. Mogelijk restant van omwalling in vijver.


ID: 79479 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met losse bestanddelen

Iepersteenweg 90 (Houthulst)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve. Achter de hoeve is gedeeltelijk de vrij ruime omwalling van de vooroorlogse hoeve bewaard zie kaart Ph. Vandermaelen (circa 1850). In de jaren 1920 wordt de optie genomen om de oude omwalde site te verlaten en de hoeve aan de straat herop te bouwen. Hoeve met losstaande bestanddelen U-vormig rondom geasfalteerd erf gerangschikt.


ID: 79584 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Kloosterstraat 4 (Houthulst)
In de bocht gelegen hoeve uit de jaren 1920, na de Eerste Wereldoorlog dichter bij en in de bocht van de straat heropgebouwd ter vervanging van een dieper in gelegen historische hoeve (zie restanten omwalling). Hoeve met losse bestanddelen U-vormig rondom onverhard erf opgesteld. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 79639 | Archeologisch geheel

 Hoge Mote

Zuidwallandstraat (Houthulst)
Ronde motteheuvel van circa 35 meter doorsnede en een hoogte van circa 3 meter omringd door een nog natte en ongeveer 18 meter brede gracht. Ten westen van de motte sporen van een gracht die een ruim trapeziumvormig voorhof van circa 80 bij 80 meter omsloot. De archeologische zone werd tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk verstoord.


ID: 13193 | Bouwkundig element

Lauwhoeve

Lauwhoevestraat 25 (Hove)
Voorheen omgrachte semi-gesloten hoeve, uit de 18de eeuw, verbouwd in de loop van de 19de en de 20ste eeuw, met bakstenen gebouwen onder zadeldak geschaard rondom het geplaveide erf.