Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 76463 | Bouwkundig element

Café Sint-Elooi

Oosteeklo-Dorp 26-28 (Assenede)
Typische dorpshuizen met één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, met oude kern, zichtbaar in de linker zijpuntgevel met sporen van vlechtingen, volgens het kadasterarchief in 1897 uitgebreid en voorzien van een smidse in achterbouw.


ID: 76368 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Stroomstraat 18 (Assenede)
Vrijstaande dorpswoning van één bouwlaag met lijstgevel met dubbelhuisopstand onder zadeldak, volgens kadastergegevens huis met stoommelkerij gebouwd in 1902. Kleurrijk voorgevelparement van witte geglazuurde bakstenen met groene lijsten en ontlastingsbogen.


ID: 76248 | Bouwkundig element

Maalderij

Tingelhoek 9A (Assenede)
Korenmaalderij van circa 1923 gebouwd op de plaats van een gesloopte korenwindmolen. Aan de straat gelegen, gewit bakstenen maalderijgebouw met ijzeren schuifpoort en rondboogvensters. Goed bewaarde maalinrichting met twee steenkoppels met alle bijbehorende uitrusting. In 1956 werd de maalderij vergroot.


ID: 76221 | Bouwkundig element

Romp van Neyts stenen molen

Trieststraat (Assenede)
Romp van een stenen beltmolen met inrijpoort, die gebouwd werd in 1862. Rond de eeuwwisseling werd er een stoommachine geplaatst en fungeerde de molen als korenwind- en stoommolen.


ID: 79045 | Bouwkundig element

Weverij

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Voormalige weverij, vermoedelijk opgericht door H. Iserbyt. Fabriekje van rode baksteenbouw, vijf traveeën gevormd door lisenen. Rechthoekige muuropeningen met betonnen vensters. Tevens rechthoekige schuifpoort met daarboven heiligennisje met beeld van de Heilige Theresia.


ID: 79104 | Bouwkundig element

Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1, 15 (Avelgem)
Voormalige spinnerij Leurent (Arlitex) of in de volksmond De groote fabrieke, opgetrokken naar ontwerp van Liétard en Forest door de Franse industrieel Henri Leurent in 1907. Industriële site bestaande uit het spinnerijgebouw van het Manchestertype, voormalige stoommachinezaal, voormalig ketelhuis, schoorsteen, opslagplaats, spoorlijn voor de bevoorrading van het bedrijf gelegen tussen het hoofdvolume en de opslagplaats, kantoorgebouw van 1946 naar ontwerp van J.M. Joris, directeurs- en conciërgewoning uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 79266 | Bouwkundig element

Maalderij Molens 't Kind

Kaaistraat 18 (Avelgem)
Aan de kaai gelegen opslagplaats uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Twee parallelle beuken onder pannen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel doorbroken door centrale puntgevel met laadluik.


ID: 79172 | Bouwkundig element

Schouw van de Sint-Antoniusbrouwerij

Leopoldstraat (Avelgem)
Vierkante bakstenen schouw van de voormalige Sint-Antoniusbrouwerij uitgebaat door de familie Vansteenbrugge. Tevens nutsgebouwtje onder pannen zadeldak.


ID: 79324 | Bouwkundig element

Tombeelmolen

Molenstraat 41A (Avelgem)
De Tombeelmolen is een bakstenen bergmolen die in 1923 gebouwd wordt na vernieling in de Eerste Wereldoorlog van een houten molen met dezelfde naam. De staakmolen die ervoor op dezelfde plaats stond ging minstens terug tot de 17de eeuw. De huidige molen is een zeldzame wederopbouwmolen en één van de laatste windmolens die gebouwd werden vooraleer hun rol werd overgenomen door mechanische maalderijen.


ID: 79350 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Oudenaardsesteenweg 264 (Avelgem)
Molenaarswoning gekenmerkt door de fries en puntgevel met pseudo-vakwerk. Ten oosten opvallende maalderij met sierlijke windborden.