Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 132816 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde zomereik als hoekboom

Bijstierstraat (Brakel)
Een mooi gevormde beeldbepalende opgaande eik staat in een weiland als hoekboom. De perceelsgrenzen zijn echter op het terrein niet meer af te lezen, doch op de kadasterkaart is de perceelsverdeling nog merkbaar. De boom heeft een hoge takvrije stam van 8,5 meter.


ID: 130851 | Landschappelijk element

Kapellinde als kruispuntboom

Blomveld, Vissegem (Brakel)
Het kruispunt van Vissegem met Blomveld is rijk voorzien van erfgoedelementen. Aan de ene kant staat een wegkruis en aan de andere kant een wegkapel, telkens voorzien van lindebomen. Bij de wegkapel staat een opgaande linde.


ID: 132676 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapel- en hoekboom

Boembeke 9 (Brakel)
Bij het kruispunt van Boembeke met Borgveld staat achter een wegkapel een opgaande linde. Naast de functie van kapellinde heeft hij ook een bijkomende rol te vervullen als hoekboom.


ID: 132673 | Landschappelijk element

Bomenrij van drie opgaande linden

Borgveld 4 (Brakel)
De lindenrij staat langs een voetweg die op de kadasterkaart van PC. Popp en de kaart van Van der Maelen is weergegeven, bovendien merken we dat er in de 19de eeuw hier geen gebouw aanwezig was. Op de Ferrariskaart (ca 1775) werd hier wel een hoevetje ingetekend en het erf was volledig afgeboord met een beplanting. In dien tijd was het gebruikelijk om het erf af te boorden met houtkanten die nuttig waren als afsluiting, voor houtproductie (brand-, gerief-, constructiehout) en loofvoedering. Men gebruikte hiervoor een scheer- of kaphaag en hakhout. De nog aanwezige oude kaphaag van fladderiep is plaatselijk onderbroken en de vrijgekomen ruimte is opgevuld door een lijnaanplanting van drie opgaande lindebomen.


ID: 130788 | Landschappelijk element

Opgaande Wilg

Bospad (Brakel)
In een houtkant langs het Bospad staat een enorme opgaande wilg met een stamomtrek van 366 cm. Door zijn omvang is de knotboom zéér indrukwekkend en beeldbepalend.


ID: 300032 | Landschappelijk element

Houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen

Bospad, Sonkpad (Brakel)
Een gemengde houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen als perceelrandbeplanting rond een weiland. Opgaande bomen van es en canadapopulier (stamomtrek van 370 cm); knotbomen van es, haagbeuk, esdoorn, veldesdoorn, bindwilg, ruwe en gladde iep; hakhout van esdoorn en veldesdoorn.


ID: 133181 | Landschappelijk element

Paardenkastanje als kapelboom

Brakelbosstraat (Brakel)
Op een plaats waar vier wegen kruisen, in de rand van het Brakelbos en bij een wegkapel, staat boven op een talud een opgaande kapelboom. Het is een paardenkastanje die, met zijn zichtbaar geworden wortel, het talud verstevigt.


ID: 301383 | Landschappelijk element

Beplantingen langs de valleirand

Doensberg, Verrebeke (Brakel)
De plantingen op het talud langs de Verrebeekvallei bestaat uit in het noordelijke deel twee geknotte haagbeuken en een opgaande gewone es. In het zuidelijk deel staan twee geknotte haagbeuken (omtrek 211 cm, knothoogte 2.5 m), een geknotte es en vier meidoornstruiken als relict van een geschoren haag.


ID: 74099 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapelletje met twee lindes

Dorrebeekstraat, Lepelstraat (Brakel)
Gecementeerd rechthoekig kapelletje met pannen zadeldak tussen aandaken, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw, mogelijk aangepast in de loop van de 19de eeuw, horend bij de schuin tegenover liggende hoeve Lepelstraat nummer 70. De kapel wordt beschaduwd door twee opgaande lindes.


ID: 301494 | Landschappelijk element

Opgaande populierenrijen 'Marilandica' als perceelsrandbeplanting

Driestenbroekestraat (Brakel)
Opgaande populieren 'Marilandica' staan op perceelsgrenzen van graslanden. In sommige gevallen staan de bomen in gemengde houtkanten, met andere opgaande bomen en/of knotbomen.