Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 51730 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Boomgaardstraat (Lichtervelde)
Aangelegd in 1823 aan de noordelijke straatzijde, nadat begin 19de eeuw het begraven rond de kerk verboden wordt. Grosso modo vierkant terrein afgezoomd door een haag met centrale calvarieberg met kruisbeeld waarvoor zich het grafmonument voor de Lichterveldse weerstandsstrijders van de Tweede Wereldoorlog bevindt.


ID: 51740 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gentweg 8 (Lichtervelde)
Lage losstaande bestanddelen. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder uitkragende zadeldaken (pannen). Aan straatzijde rij iepen; ten zuiden en oosten meidoornhaag.


ID: 51745 | Bouwkundig element

Villa

Hoogwielkestraat 6 (Lichtervelde)
Voormalige dokterswoning en -kabinet van 1936 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) in omhaagde tuin. "Klassiek" aandoende villa door haar blokvormig woonvolume van twee bouwlagen onder hoog, pannen schilddak.


ID: 51710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapelletje met opgaande beuken

Kattestraat, Veldekensstraat (Lichtervelde)
Veldkapelletje van 1895 tussen twee rode beuken; verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); spitsboogdeur; opschrift "Aan O.L.V. uit dankbaarheid 1895".


ID: 308083 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte walnoot bij brouwerij Sint-Michiel

Marktplaats 12 (Lichtervelde)
De grote zwarte notelaar centraal in de tuin van de brouwerswoning van de voormalige brouwerij Sint-Michiel werd in 1999 na een blikseminslag geveld. De boom was een beeldbepalend groene baken in de omgeving van het marktplein.


ID: 51717 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zwevezelestraat 109 (Lichtervelde)
Lage losstaande bestanddelen van verankerde, rode baksteen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een met gras begroeid erf met open mestvaalt; erftoegang ten zuidoosten, aan de straatzijde. Meidoornhaag rondom vierkant perceel ten noordoosten.


ID: 135115 | Landschappelijk geheel

Liedekerkebos

Liedekerke (Liedekerke), Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek (Ternat)
Liedekerkebos is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Liedekerke, Sint-Katharina-Lombeek, Borchtlombeek en Wambeek. Liedekerkebos was een oud boscomplex, dat achtereenvolgens werd gerooid en deels herbebost. Langs het netwerk van meestal loodrecht op elkaar aansluitende wegen staan vaak bomenrijen met hier en daar devotiekapelletjes. In het zuidelijk deel ligt het “Radio-Elektrisch Centrum” waar diverse zendmasten opgericht werden.


ID: 200035 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Woning Heeremans-Moens met terrastuin

Houtmarktstraat 45 (Liedekerke)
Dokterswoning met praktijk naar ontwerp van Huib Hoste met modernistische tuin uit 1938, ontworpen door Jean Canneel-Claes.


ID: 133371 | Landschappelijk element

Twee kapellindes bij Onze-Lieve-Vrouw-ter-Muilen

Muilenstraat (Liedekerke)
De kapel van Muilen (Onze-Lieve-Vrouw ter Muylem), gebouwd in 1884 en herbouwd in 1958, staat tussen twee gekandelaarde zomerlindes. De linde ten oosten van de kapel heeft een stamomtrek van 258 cm, de linde ten westen een omtrek van 226 cm. Op foto's van begin 20ste eeuw zijn de bomen al te zien. Vermits de kapel heropgebouwd werd in 1958 zijn de lindes de oudste erfgoedelementen van deze site.


ID: 134755 | Landschappelijk element

Restant van de pastorietuin van de Sint-Niklaasparochie

Opperstraat, Steinfurtdreef, Warandestraat (Liedekerke)
Restant van de landschappelijke tuin (1 hectare 35 are 60 centiare) rond een circa 1860 heropgebouwde en rond 1990 afgebroken pastorie, nu gemeente­plantsoen.