20953 resultaten
ID: 78736 | Bouwkundig element
Schipdonkvaart-Zuid 2 (Damme)
Hoeve oorspronkelijk met losstaande bebouwing, opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis en stal weergegeven op kaart P. Vander Maelen (zie 1850). Verankerde en witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gepekte plint. Ten zuidoosten stalgebouw. Op het erf, hutvormig hondenhok met bolbekroning.
ID: 308536 | Bouwkundig element
Sifon 2 (Damme)
Wachterswoning, opgetrokken voor het dienstpersoneel dat de oorspronkelijke schuiven van de sifons van het Leopoldkanaal en Schipdonkkanaal (respectievelijk gegraven in 1843-1854 en 1846-1860) onder de Damse Vaart bediende. Alleenstaande wachterswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gelegen in deels omhaagde tuin.
ID: 78737 | Bouwkundig element
Sint-Janstraat 1, 2A (Damme)
Historische stadshoeve opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen in het centrum van Damme. Hoeve met 18de-eeuws boerenhuis en bijgebouwen, reeds weergegeven op Ferrariskaart van 1770-1778 en eind 18de-begin 19de eeuw uitgebreid met bijgebouwen aan zuidzijde. Hoeve met semigesloten erfopstelling van de gebouwen. Oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis als oudste gedeelte van de hoeve, opgetrokken op L-vormig grondplan en voorzien van gekasseide stoep langs de Sint-Janstraat.
ID: 78738 | Bouwkundig element
Sint-Pietersdijk 7 (Damme)
Historische hoeve gelegen in de bocht van de weg aan de grens met Moerkerke. Oude site, reeds bebouwing weergegeven (twee volumes) op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Huidig (verbouwd) boerenhuis, stal en bijgebouw reeds weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1845). Hoeve met losstaande bestanddelen omheen verhard erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers. L-vormig boerenhuis centraal op het erf, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); muurankers.
ID: 78739 | Bouwkundig element
Slekstraat 3, Speystraat 2 (Damme)
Gelegen op deels ommuurd en omhaagd perceel begrensd door de Slekstraat (noord), de Ketelstraat (oost) en de Speystraat (zuid). Voormalige lagere meisjesschool opgericht in 1861, in 1893 in gebruik genomen door de zusters van de Heilige Vincentius, als bijhuis van het moederklooster in Werken. Gebouwencomplex toegankelijk zowel via Slek- als Speystraat; omgeven langs noord- en zuidzijde op zwartgeschilderde plint. Haaks op de straat ingeplant hoofdgebouw met aanpalende lagere vleugel aan oostzijde. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl.
ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).
ID: 78989 | Bouwkundig element
Spermalieweg 25, 25A (Damme)
Historische omwalde hoeve Spermalie, opgericht circa 1300 als abdijhoeve horend bij de in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579. De huidige hoevegebouwen klimmen vermoedelijk op tot de 17de en 18de eeuw. Beboomde dreef. De hoeve omvat woonhuis, paarden-, ossen-, koe-, schaap- en varkensstal, losstaande schuren, wagenhuis, rosmolen en duiventil. Behalve een boomgaard is er een moestuin aan de westzijde van het erf, met waterput en vijver die in verbinding staat met de wal. Eénlagig, witgekalkt verankerd bakstenen volume met gepekte plint van zes traveeën met opkamertravee aan oostzijde onder overkragend zadeldak.
ID: 78765 | Bouwkundig element
St. Jacobsstraat 10 (Damme)
Voormalige gemeenteschool van Hoeke, gebouwd in 1861 in opdracht van de gemeente Hoeke door metselaar Benedictus Broucke uit Damme. Het wordt een sobere witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), met links en rechts een lagere aanbouw. Pomp op de speelplaats.
ID: 78912 | Bouwkundig element
St.-Kwintensstraat 11 (Damme)
Tegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende pastorie van Oostkerke gelegen. De dorpswoning was in gebruik als pastorie van 1605 tot 1786. Dorpswoning met voortuin met waterput en achterliggende moestuin en boomgaard. De voortuin is met een gietijzeren hek afgesloten. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint; alle vleugels zijn gevat onder pannen zadeldaken.
ID: 78911 | Bouwkundig element
St.-Kwintensstraat 9 (Damme)
Rechttegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende kosterwoning van Oostkerke gelegen. In een document van 1554 wordt de woning aangeduid als kosterie; functie blijft behouden tot aan de Franse Revolutie, waarna het huis aan privé-personen wordt verkocht. Breedhuis van drie traveeën + drie opkamertraveeën onder een pannen zadeldak met klokkenstoel. Aansluitend, voormalige stal en schuur, thans garage en woongedeelte.