Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 76558 | Bouwkundig element

Klooster van Serskamp

Dorpstraat 53, 53A (Wichelen)
Klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel, toegewijd aan de Heilige Elisabeth van Hongarije, en lagere school. Voorheen herenhuis met stokerij. Aan de straat gelegen klooster, vermoedelijk van midden 19de eeuw. Van de vroegere mouterij werden vier klassen gemaakt. Rechts voor het klooster toegevoegde aanbouw met kapel.


ID: 76155 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool

Hoogstraat 1 (Wichelen)
Voormalig gesticht van de zusters Maricollen van Schellebelle, nu vrije basisschool. Klooster met schoolcomplex naast de straathoek met Dorp gelegen.


ID: 76565 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Hoop der Hopelozen

Krakeelstraat (Wichelen)
De kapel van 1888 is een neogotisch getinte kleine bidplaats van twee traveeën met driezijdige koorsluiting, onder leien zadeldak met klokkentorentje bekroond door een jongere koperen weerhaan.


ID: 77690 | Bouwkundig element

School en klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Margote 110 (Wichelen)
Vrij imposant bakstenen complex in eclectische stijl met voornamelijk neogotische elementen in de oudste kloostervleugel met kapel.


ID: 77682 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Margote 84 (Wichelen)
Vrijstaande parochiekerk geïntegreerd tussen de overwegende lintbebouwing aan de zuidelijke straatzijde naar ontwerp van architect E. Serrure en ingezegend op 30.10.1872 . Eenvoudige plattegrond van een transeptloze driebeukige kerk met ingebouwde vierkante voorgeveltoren, schip van zeven traveeën eindigend op een vijfzijdig koor; koor geflankeerd door sacristie rechts en een berging links.


ID: 76191 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel of Bruinbeekkapel

Wanzelestraat (Wichelen)
De eerste kapel dateert van 1878. In 1911 werd de kapel naar achter vergroot tot wijkkapel. De plattegrond van kapel vertoont een smal portaal van twee traveeën, een breder schip van vijf traveeën, en een smaller koor van één travee met een driezijdige koorsluiting. De kapel is volledig opgetrokken in baksteenmetselwerk met schaars gebruik van natuursteen en afgedekt door kunstleien bedaking.


ID: 89444 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

13e Liniestraat (Wielsbeke)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen op de plaats van de vroegere Sint-Laurentiuskerk met omringend kerkhof. De kerk wordt verwoest in 1940 en afgebroken in 1956.


ID: 89449 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Baron van der Bruggenlaan 19-23 (Wielsbeke)
Voormalig klooster Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën, opgericht in 1893 door baron Maurice van der Bruggen met school en hospitium voor wezen en bejaarden. Neogotisch kloostergebouw van vier/vijf traveeën en twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Eenlagig restant van de achteraanbouw van het hospitium ten noorden. Ten westen schoolgebouwen van na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 89548 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooigem

Desselgemsestraat 15 (Wielsbeke)
Kasteeldomein gelegen ten zuidoosten van de dorpskern van Ooigem, bestaande uit het vermoedelijk 17de-eeuwse kasteel met oudere kern binnen een ronde walgracht, een neerhof ten westen binnen grotendeels bewaarde omwalling met 18de-eeuws voormalig boerenhuis met oudere kern aan de zuidzijde. Buiten de omwalling ligt een park met boomgaard en deels ommuurde moestuin.


ID: 89515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hernieuwenburg

Kasteeldreef, Rijksweg 234, 312-314 (Wielsbeke)
Kasteelsite met een geschiedenis die minstens opklimt tot de 14de eeuw. Het huidige neoclassicistische kasteel dateert vermoedelijk van eind 18de eeuw, weliswaar met latere aanpassingen. Van de oorspronkelijke omwalling blijft vandaag nog de U-vormige gracht over. Het kasteeldomein is toegankelijk via de Kasteeldreef, die de verbinding vormt met de oude dorpskern van Wielsbeke. Aan het begin van de dreef staan enkele kettingpalen. Tussen de dreef en het kasteel ligt nog een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Het kasteelpark, dat zich begin 20ste eeuw uitstrekte tot de Rijksweg en zo het neerhof en de conciërgewoning in het domein integreerde, is door verkaveling en publieke functies gefragmenteerd.